Baba wielkanocna

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

271

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

250 gramów

6 sztuk

80 mililitrów

10 gramów

1 łyżka

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą, dodając proszek do pieczenia.

Krok 2

Kasię utrzeć, dodając porcjami cukier i żółtka.

Krok 3

Dodać cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i cytrynową, śmietankę i dokładnie utrzeć.

Krok 4

Połączyć z mąką ubitą pianę, dokładnie wymieszać.

Krok 5

Przełożyć ciasto do formy posmarowanej Kasią i obsypanej bułką tartą.

Krok 6

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

Krok 7

Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub oblać roztopioną czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej