Babeczka cytrynowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1239

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1.5 szklanki

2 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami .

Krok 2

Białka ubić na pianę.

Krok 3

Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, sok z 1/2 cytryny i kilka kropli aromatu cytrynowego, utrzeć.

Krok 4

Na koniec ucierania dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Krok 5

Tak przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczonej Kasią i wysypanej bułką tartą formy i piec.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Babeczka cytrynowaBabeczka cytrynowa

Babeczka cytrynowa to dobra propozycja dla osób, które lubią domowe wypieki, zwłaszcza te proste w wykonaniu i szybkie. By zrobić tę babkę, wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie upiec, i gotowe. Na początek przygotuj składniki, zgodnie z sugerowaną listą. Ważne, by wszystkie miały pokojową temperaturę, dlatego wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej. Następnie połącz je przy pomocy miksera. Istotne jest, by nie miksować ciasta zbyt długo, a jedynie do momentu połączenia. W przeciwnym razie ciasto może stać się zbyt ciężkie i nie wyrosnąć. Pamiętaj – ubitą pianę należy wmieszać do masy delikatnie, na najniższych obrotach miksera lub przy użyciu łyżki. Tak przygotowane ciasto piecz w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie. Wierzch babeczki posyp cukrem pudrem albo polej białym lukrem królewskim. Pasować będzie również dodatek kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Babeczka cytrynowa wyśmienicie sprawdzi się w roli przekąski do popołudniowej herbaty oraz jako ciasto świąteczne. Spróbuj!