Babka budyniowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

6 sztuk

1 szklanka

0.75 szklanki

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżeczki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Miękką Kasię zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać olej, ocet i mąkę.

Krok 3

Na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Krok 4

Ciasto wylać do formy podłużnej lub babkowej.

Krok 5

Piec 55 minut w temperaturze 170 C.

Krok 6

Babkę po wystudzeniu polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej