Babka budyniowa z sosem z marakui

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

48

213 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

466 osób wydrukowało

Pobierz pdf

749 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

110 gramów

60 gramów

60 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

polewa z marakui:

1 sztuka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka umieść w miseczce z ciepłą wodą i pozostawić na czas dalszych przygotowań.

Babka budyniowa z sosem z marakui - Krok 1

Krok 2

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i proszek do pieczenia przesiej do miski i odłóż. Kasię rozpuść na małym ogniu w garnuszku.

Babka budyniowa z sosem z marakui - Krok 2

Krok 3

Do dużej miski lub wysokiego garnka wbij ogrzane jajka, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej piany, która powinna potroić swoją objętość.

Babka budyniowa z sosem z marakui - Krok 3

Krok 4

Do puszystej piany dodaj suche składniki i zmiksuj tylko do połączenia składników. Następnie powoli wlej roztopioną Kasię, cały czas ubijając.

Babka budyniowa z sosem z marakui - Krok 4

Krok 5

Formę na babkę wysmaruj Kasią i oprósz mąką pszenną. Nadmiar strzepnij. Przelej do niej ciasto – powinno sięgać maksymalnie do ¾ wysokości formy.

Babka budyniowa z sosem z marakui - Krok 5

Krok 6

Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Przestudź w formie.

Babka budyniowa z sosem z marakui - Krok 6

Krok 7

Marakuję przekrój na pół i wydrąż miąższ łyżeczką. Miąższ zmiksuj z cukrem pudrem do powstania słodkiej polewy. Wystudzoną babkę udekoruj sosem z marakui.

Babka budyniowa z sosem z marakui - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Jola Latkowska

    Jola Latkowska

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka budyniowa z sosem z marakui - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka budyniowa z sosem z marakui - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka budyniowa z sosem z marakui - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka budyniowa z sosem z marakui - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka budyniowa z sosem z marakui - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka budyniowa z sosem z marakui - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka budyniowa z sosem z marakui - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej