Babka cytrynowo-pomarańczowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

67

421 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1579 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

300 gramów

10 gramów

lukier:

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cytryny i 1/2 pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

Babka cytrynowo-pomarańczowa - Krok 1

Krok 2

Do masy, ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie sok i skórkę z cytrusów.

Babka cytrynowo-pomarańczowa - Krok 2

Krok 3

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami do ucieranej masy.

Babka cytrynowo-pomarańczowa - Krok 3

Krok 4

Formę do babki posmarować Kasią i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w 170° C (termoobieg) przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Odstawić na 20 minut do przestygnięcia.

Babka cytrynowo-pomarańczowa - Krok 4

Krok 5

Ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. W tym czasie cukier puder utrzeć z odrobiną wody z rozpuszczonym barwnikiem.

Babka cytrynowo-pomarańczowa - Krok 5

Krok 6

Gotowym lukrem polać babkę i posypać posiekanymi pistacjami. Odstawić do zastygnięcia.

Babka cytrynowo-pomarańczowa - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Ewa Kuriata

    Ewa Kuriata , 20.04.2019

    Zakalec jakiego jeszcze nie widziałam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda magda

    Magda magda, 10.11.2018

    Niestety totalnie mi nie wyszło pomimo zrobienia wedle przepisu :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kulczyńska

    Teresa Kulczyńska, 26.03.2018

    jakiej wielkości forma

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika hanc

    monika hanc, 23.03.2018

    zamiast wody do lukru można dodać sok z pomarańczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 11.04.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka cytrynowo-pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka cytrynowo-pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka cytrynowo-pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka cytrynowo-pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka cytrynowo-pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka cytrynowo-pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka cytrynowo-pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Czarno białe ciasto
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka cytrynowo-pomarańczowaBabka cytrynowo-pomarańczowa

Cytryny i pomarańcze są bardzo popularnymi dodatkami do ciast wielkanocnych, np. mazurków i serników. Również najważniejsze na świątecznym stole babki przygotujesz z dodatkiem cytrusów. Babka cytrynowo-pomarańczowa to ciasto ucierane, bardzo proste w przygotowaniu i, co najważniejsze, niezwykle smaczne. Sekretem udanego wypieku jest dokładne i powolne utarcie wszystkich składników. Ważne jest także, by miały temperaturę pokojową. Do masy z cukru i margaryny dodawaj powoli po jednym jajku, a następnie stopniowo dołączaj przesianą wcześniej mąkę. Po upieczeniu babkę pozostaw do wystudzenia i przygotuj lukier. Dodaj do niego nieco różowego barwnika spożywczego, żeby zyskał ciekawy kolor. Zanim lukier stężeje, posyp go posiekanymi drobno pistacjami – nadawać się będą także inne orzechy, np. laskowe, ale zielony kolor pistacji będzie bardzo dobrze kontrastował z różowym lukrem. Babka cytrynowo-pomarańczowa to pyszne ciasto, nie tylko na Wielkanoc. Zainspiruj się naszym przepisem także przy innych okazjach.