Babka czekoladowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

238 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

425 osób wydrukowało

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

2 łyżeczki

200 gramów

120 mililitrów

4 sztuki

wierzch:

1 opakowanie

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, a potem po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Stale ucierając dodaj kakao, posypkę czekoladową i wino.

Krok 4

Masę ostrożnie wymieszaj z pianą z białek.

Krok 5

Formę wysmaruj Kasią i wysyp bułką tartą.

Krok 6

Ciasto przełóż do formy i piecz około 60 minut w 180 st.C.

5

Opinie o przepisie

  • Dominika Szczęsna

    Dominika Szczęsna

    czy muszę dodawać wino?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Kreft

    Agnieszka Kreft

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania ania

    ania ania

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krol

    Sylwia Krol

    Pyszna :) szybko się robi :) super

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka czekoladowaBabka czekoladowa

Babka czekoladowa to propozycja dla każdego fana słodyczy. Sprawdzi się na stole wielkanocnym, ale również jako słodka przekąska podawana na co dzień. Aby przyrządzić ten wypiek, potrzebujesz m.in. mąki. Połącz ją z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Oprócz kakao, dodaj nieco cynamonu, a uzyskasz korzenny aromat. Kiedy zmieszasz już składniki na ciasto i uzyskasz gładką masę, dodaj delikatnie ubitej piany z białek. Jeśli chcesz, wykorzystaj też nieco przestudzonego mleka. Wysmaruj formę tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą. Zdecyduj się na formę tortową z kominem – oprócz niej dobrze sprawdzi się również keksówka. Wierzch wystudzonego ciasta oblej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą – gorzką albo mleczną, z dodatkiem śmietanki lub mleka i tłuszczu. Kiedy polewa będzie jeszcze płynna, dla ozdoby posyp wypiek kakao, wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukierkami lub wyłóż kandyzowanymi wiśniami. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!