Babka czekoladowa

- Krok 1Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Krok 2Miękką Kasię utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, a potem po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Krok 3Stale ucierając dodaj kakao, posypkę czekoladową i wino.
- Krok 4Masę ostrożnie wymieszaj z pianą z białek.
- Krok 5Formę wysmaruj Kasią i wysyp bułką tartą.
- Krok 6Ciasto przełóż do formy i piecz około 60 minut w 180 st.C.

Babka czekoladowa to propozycja dla każdego fana słodyczy. Sprawdzi się na stole wielkanocnym, ale również jako słodka przekąska podawana na co dzień. Aby przyrządzić ten wypiek, potrzebujesz m.in. mąki. Połącz ją z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Oprócz kakao, dodaj nieco cynamonu, a uzyskasz korzenny aromat. Kiedy zmieszasz już składniki na ciasto i uzyskasz gładką masę, dodaj delikatnie ubitej piany z białek. Jeśli chcesz, wykorzystaj też nieco przestudzonego mleka. Wysmaruj formę tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą. Zdecyduj się na formę tortową z kominem – oprócz niej dobrze sprawdzi się również keksówka. Wierzch wystudzonego ciasta oblej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą – gorzką albo mleczną, z dodatkiem śmietanki lub mleka i tłuszczu. Kiedy polewa będzie jeszcze płynna, dla ozdoby posyp wypiek kakao, wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukierkami lub wyłóż kandyzowanymi wiśniami. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!