Babka czekoladowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

261 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

425 osób wydrukowało

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

4 sztuki

200 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

120 mililitrów

wierzch:

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, a potem po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Stale ucierając dodaj kakao, posypkę czekoladową i wino.

Krok 4

Masę ostrożnie wymieszaj z pianą z białek.

Krok 5

Formę wysmaruj Kasią i wysyp bułką tartą.

Krok 6

Ciasto przełóż do formy i piecz około 60 minut w 180 st.C.

6

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Szczęsna

    Dominika Szczęsna , 08.04.2019

    czy muszę dodawać wino?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Kreft

    Agnieszka Kreft , 30.06.2017

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania ania

    ania ania , 26.04.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krol

    Sylwia Krol , 20.03.2017

    Pyszna :) szybko się robi :) super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka czekoladowaBabka czekoladowa

Babka czekoladowa to propozycja dla każdego fana słodyczy. Sprawdzi się na stole wielkanocnym, ale również jako słodka przekąska podawana na co dzień. Aby przyrządzić ten wypiek, potrzebujesz m.in. mąki. Połącz ją z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Oprócz kakao, dodaj nieco cynamonu, a uzyskasz korzenny aromat. Kiedy zmieszasz już składniki na ciasto i uzyskasz gładką masę, dodaj delikatnie ubitej piany z białek. Jeśli chcesz, wykorzystaj też nieco przestudzonego mleka. Wysmaruj formę tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą. Zdecyduj się na formę tortową z kominem – oprócz niej dobrze sprawdzi się również keksówka. Wierzch wystudzonego ciasta oblej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą – gorzką albo mleczną, z dodatkiem śmietanki lub mleka i tłuszczu. Kiedy polewa będzie jeszcze płynna, dla ozdoby posyp wypiek kakao, wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukierkami lub wyłóż kandyzowanymi wiśniami. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!