Babka drożdżowa z batatem (bez laktozy)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
130 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 gramów

0.66 szklanki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

150 gramów

50 gramów

30 gramów

350 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Batata umyj, ugotuj, a następnie obierz i rozdrobnij blenderem. Odmierz 200 g pulpy.

Babka drożdżowa z batatem (bez laktozy) - Krok 1

Krok 2

Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Babka drożdżowa z batatem (bez laktozy) - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj obie mąki, sól, cukier, cukier waniliowy. Kasię roztop w rondelku i przestudź.

Babka drożdżowa z batatem (bez laktozy) - Krok 3

Krok 4

Do suchych składników dodaj: żółtka, pulpę z batata i podrośnięte drożdże. Wymieszaj mieszadłami miksera.

Babka drożdżowa z batatem (bez laktozy) - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj przestudzoną Kasię i rodzynki, dokładnie wyrób ciasto. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Babka drożdżowa z batatem (bez laktozy) - Krok 5

Krok 6

Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz i przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką formy. Znów odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 40 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Babka drożdżowa z batatem (bez laktozy) - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka drożdżowa z batatem (bez laktozy)Babka drożdżowa z batatem (bez laktozy)

Słodkie ziemniaki, ze względu na swój smak, świetnie nadają się do rozmaitych ciast, ciastek i ciasteczek. Może wypróbujesz przepis na babkę drożdżową z batatem? Taki wypiek z pewnością jeszcze nie raz zagości w Twojej kuchni. Zakasaj więc rękawy i do dzieła!

Dla kogo?

Spraw małą przyjemność sobie lub komuś znajomemu. Może zaniesiesz słodki podarunek dawno niewidzianej koleżance lub sympatycznej sąsiadce?

Na jaką okazję?

Drożdżowa babka z batatem może się znaleźć na Twoim stole bez względu na dzień tygodnia, porę roku czy też okoliczność. Idealnie wpasuje się w każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Istnieje kilka odmian słodkich ziemniaków. Spotkać można bataty fioletowe, pomarańczowe oraz białe. Każdy z nich przyrządzać możesz na wiele sposobów!

Dla urozmaicenia:

Zamiast cukru pudru na wierzch ciasta użyj smakowitego lukru. Możesz zabawić się kolorami, dodając do lukrowej polewy np. zmiksowane maliny albo jagodny. Czerwony, różowy a może fioletowy? Drożdżowa babka potrzebuje tego typu „szaleństwa”.