Babka drożdżowa zawijana

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 dekagramów

1 szklanka

5 dekagramów

2 sztuki

5 łyżek

1 opakowanie

krem:

25 dekagramów

1 sztuka

1 opakowanie

wierzch:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłym mlekiem.

Krok 2

Odstaw na 20 minut.

Krok 3

Wyrośnięty rozczyn połącz z przesianą mąką, cukrem waniliowym, jajkami i stopiona Kasią.

Krok 4

Wyrób ciasto.

Krok 5

Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 6

Owoce posiekaj, wymieszaj z jajkiem.

Krok 7

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenieś je na stolnicę, cienko rozwałkuj.

Krok 8

Na placku rozsmaruj masę owocową, zwiń.

Krok 9

Roladę przenieś do natłuszczonej Kasią i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem.

Krok 10

Piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 11

Gotową babkę polukruj i udekoruj owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa zawijana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa zawijana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa zawijana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa zawijana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa zawijana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa zawijana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa zawijana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej