Babka gotowana - mała

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

1.33 szklanki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

5 sztuk

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem na pianę dodając po jednym żółtku. Ciągle mieszając stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać aromat.

Krok 2

Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta. Ostrożnie wymieszać.

Krok 3

Przełożyć ciasto do dobrze wysmarowanej Kasią i wysypanej tartą bułką formy i wieczka. Szczelnie zamknąć formę i wstawić do garnka z gorącą wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.

Krok 4

Obciążyć czymś formę tak, aby nie wypływała i nie kołysała się w czasie gotowania.

Krok 5

Gotować 90 minut od zagotowania się wody w garnku na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 6

Sprawdzać czy jest dość wody, w razie wyparowania uzupełnić wrzątkiem. Po ostygnięciu wyjąć z formy i polać polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka gotowana - mała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka gotowana - mała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka gotowana - mała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka gotowana - mała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka gotowana - mała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka gotowana - mała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka gotowana - mała - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
14 osób ogląda przepis:
Zebra
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka gotowana - małaBabka gotowana - mała

Babka gotowana przygotowywana jest w nieco inny sposób niż klasyczna. Dzięki temu jest jeszcze bardziej puszysta, delikatna i ma złoty, apetyczny kolor. Do jej przyrządzenia potrzebna jest specjalna forma posiadająca pokrywkę zabezpieczającą przed wlaniem się wody do środka. Ciasto na babkę gotowaną małą przyrządza się z utartej z cukrem margaryny, żółtek, mąki, proszku do pieczenia, aromatu waniliowego oraz piany z białek. Jeśli lubisz bakalie, dodaj do niego sparzone rodzynki, orzechy, migdały i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, aby ciasto dobrze odchodziło od brzegów po ugotowaniu. W trakcie gotowania uważaj, by uzupełniać wodę, kiedy zacznie odparowywać. Gotową babkę ozdabia się polewą (np. czekoladową, karmelową, orzechową) lub lukrem i posypuje słodkim dodatkiem. Sprawdzą się bakalie, czekoladowa posypka, cukrowe perełki i wiórki kokosowe. Jeśli chcesz spróbować wielkanocnego specjału w wersji gotowanej, sprawdź podany przepis. Życzymy smacznego.