Babka serowo-cytrynowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

61

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

821 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1875 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

250 gramów

200 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem, dodaj miękką (nieroztopioną) Kasię i wszystko zmiksuj.

Krok 2

Ciągle miksując, wsypuj po łyżce przesianej i wymieszanej z kisielem i proszkiem do pieczenia mąki.

Krok 3

Dodaj cukier waniliowy, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksuj.

Krok 4

Następnie dodaj serek waniliowy i lekko, lecz dokładnie wymieszaj ciasto łyżką.

Krok 5

Ciasto przełóż do posmarowanej Kasią i posypanej bułką dużej (średnica 28 cm) tortownicy.

Krok 6

Piecz około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

5

Opinie o przepisie

  • Emilia Kocyła

    Emilia Kocyła , 03.04.2019

    Aż cztery łyżeczki proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Szulist

    Beata Szulist , 05.12.2018

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Orłowska

    Jadwiga Orłowska , 21.08.2016

    bardzo smaczna babeczka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Orłowska

    Jadwiga Orłowska , 21.08.2016

    bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka serowo-cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka serowo-cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka serowo-cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka serowo-cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka serowo-cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka serowo-cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka serowo-cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka serowo-cytrynowaBabka serowo-cytrynowa

Babka serowo-cytrynowa upieczona w formie z kominem lub w tzw. keksówce prezentuje się i smakuje doskonale. Do jej dekoracji możesz wykorzystać słodką polewę lukrową, którą warto oprószyć posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Tego typu polewę zastąpisz ewentualnie równie smaczną czekoladową. Przygotuj ją z dowolnej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej) rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub kakao utartego z cukrem, kostką do pieczenia oraz mlekiem. Nadmiar słodkości świetnie zrównoważy kwasek lub olejek cytrynowy dodany do masy na ciasto. Opcjonalnie bezpośrednio nasącz kawałki serwowanego wypieku sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Aby babka wyszła puszysta, najpierw ubij jajka z cukrem (waniliowym, pudrem lub brązowym) na sztywną pianę. Dopiero później połącz z nią resztę składników. Urozmaić jej smak dodatkiem serka homogenizowanego, np. waniliowego lub śmietankowego. Zastąpić go możesz przetartym białym twarogiem. Babkę podawaj po ostygnięciu jako deser. Sprawdź ten przepis.