Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą

Autor: Kuchnia Marty

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0 gramów

0 gramów

20 gramów

0.5 łyżeczki

2 sztuki

400 gramów

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż (tworząc łódeczki) lub w poprzek (tworząc miseczki). Następnie nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i skrapiamy Ramą Smaż jak szef kuchni i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-25 minut.

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Cebule (białą i czerwoną), czosnek, chili i cukinię drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wylewamy Rama Smaż jak szef kuchni, gdy z tłuszczu znikną bąbelki podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek i cukinię i smażymy ok. 5 minut, dodajemy trochę soli i pieprzu.

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, który drobno siekamy. Dodajemy go razem z ostrą papryczką do warzyw i smażymy ok. 3 minut.

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodajemy bazylie, oregano i ocet balsamiczny. Odsączoną i wypłukaną brązową ciecierzyce oraz karmelizowane pomidory i świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę, zmniejszamy palnik i dusimy wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Patelnie zdejmujemy z palnika, dodajemy połowę startego sera parmezan i połowę posiekanej świeżej bazylii, mieszamy.

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Miseczki z bakłażana faszerujemy przygotowanym nadzieniem, po wierzchu posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 10 minut. Przed podaniem posypujmy pozostałą świeżą bazylią.

Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej