Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

841 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1637 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

50 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

0.5 łyżeczki

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i zetrzyj na tarce cebulę, kłącza selera i chili pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek szczypior i kolendrę. Goździki i ziarna kolendry rozetrzyj na miazgę w moździerzu.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - Krok 1

Krok 2

Przetnij bakłażany, lekko je posól, odstaw na bok na około 20 minut, po tym czasie bakłażany oczyść z soli i wypływającego soku, delikatnie posmaruj olejem, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na 20 - 25 minut.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotuj farsz. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek i chili , gdy czosnek zacznie znieść kolor dodaj marchew i selera, smaż chwilę, dodaj oba gatunki mięsa. Smaż aż mięso zrobi się zupełnie suche, dodaj wtedy przecier pomidorowy, smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki oraz przyprawy kmin, pieprz mielony roztarte goździki, cynamon kolendrę. Wszystko razem gotuj około 6-8 minut często mieszając aż farsz zgęstnieje. Na sam koniec dodaj natkę kolendry i szczypior. Gotowy farsz nałóż na upieczone bakłażany. Tuż przed podaniem oprósz je kawałkami sera feta.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu można dodać orzechy najlepsze były by piniowe, ale pestki słonecznika też się sprawdzą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zielona zupa warzywna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i seremBakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem

Oficjalną nazwą bakłażana jest psianka podłużna. Trafić można na określenia jajko krzewiaste i gruszka miłosna. Zaintrygowani? Najważniejsze jest to, że niezależnie od użytego terminu, bakłażan to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Zwłaszcza gdy chodzi o pieczenie i nadziewanie go aromatycznym farszem z mięsa mielonego i sera. Czas na działanie!

Dla kogo?

Przepis, który warto wziąć na pierwszy ogień, gdy nie znacie smaku bakłażana i nie jesteście pewni czy przypadnie Wam do gustu. Również osoby, które za nim nie przepadają, będą musiały przyznać, że w tej faszerowanej odsłonie sprawy mają się zupełnie inaczej.

Na jaką okazję?

Efektowny posiłek do zrobienia w trzy kwadranse wydaje się niemożliwością? Ustawcie stopery i do dzieła – dziś na obiad bakłażan faszerowany porządnie doprawionym mięsem wołowym i jagnięcym.

Czy wiesz, że?

Sól nie tylko zmiękcza bakłażana, ale pomaga też pozbyć się jego gorzkiego posmaku.

Dla urozmaicenia:

Do nadzienia w wersji wegetariańskiej przydadzą się pomidory, papryka, pieczarki i kasza jaglana.