Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem
NOWY PRZEPIS
łatwe
1742 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
200 gramów
50 mililitrów
3 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
200 gramów
0.5 łyżeczki
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i zetrzyj na tarce cebulę, kłącza selera i chili pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek szczypior i kolendrę. Goździki i ziarna kolendry rozetrzyj na miazgę w moździerzu.

Krok 2
Przetnij bakłażany, lekko je posól, odstaw na bok na około 20 minut, po tym czasie bakłażany oczyść z soli i wypływającego soku, delikatnie posmaruj olejem, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na 20 - 25 minut.

Krok 3
W między czasie przygotuj farsz. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek i chili , gdy czosnek zacznie znieść kolor dodaj marchew i selera, smaż chwilę, dodaj oba gatunki mięsa. Smaż aż mięso zrobi się zupełnie suche, dodaj wtedy przecier pomidorowy, smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki oraz przyprawy kmin, pieprz mielony, roztarte goździki, cynamon, kolendrę oraz przyprawę do mięsa mielonego Knorr. Wszystko razem gotuj około 6-8 minut często mieszając aż farsz zgęstnieje. Na sam koniec dodaj natkę kolendry i szczypior. Gotowy farsz nałóż na upieczone bakłażany. Tuż przed podaniem oprósz je kawałkami sera feta.


Dobra rada:
Do farszu można dodać orzechy najlepsze były by piniowe, ale pestki słonecznika też się sprawdzą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem
Oficjalną nazwą bakłażana jest psianka podłużna. Trafić można na określenia jajko krzewiaste i gruszka miłosna. Zaintrygowani? Najważniejsze jest to, że niezależnie od użytego terminu, bakłażan to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Zwłaszcza gdy chodzi o pieczenie i nadziewanie go aromatycznym farszem z mięsa mielonego i sera. Czas na działanie!
Dla kogo?
Przepis, który warto wziąć na pierwszy ogień, gdy nie znacie smaku bakłażana i nie jesteście pewni czy przypadnie Wam do gustu. Również osoby, które za nim nie przepadają, będą musiały przyznać, że w tej faszerowanej odsłonie sprawy mają się zupełnie inaczej.
Na jaką okazję?
Efektowny posiłek do zrobienia w trzy kwadranse wydaje się niemożliwością? Ustawcie stopery i do dzieła – dziś na obiad bakłażan faszerowany porządnie doprawionym mięsem wołowym i jagnięcym.
Czy wiesz, że?
Sól nie tylko zmiękcza bakłażana, ale pomaga też pozbyć się jego gorzkiego posmaku.
Dla urozmaicenia:
Do nadzienia w wersji wegetariańskiej przydadzą się pomidory, papryka, pieczarki i kasza jaglana.