Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

31

872 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

50 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

0.5 łyżeczki

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i zetrzyj na tarce cebulę, kłącza selera i chili pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek szczypior i kolendrę. Goździki i ziarna kolendry rozetrzyj na miazgę w moździerzu.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - Krok 1

Krok 2

Przetnij bakłażany, lekko je posól, odstaw na bok na około 20 minut, po tym czasie bakłażany oczyść z soli i wypływającego soku, delikatnie posmaruj olejem, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na 20 - 25 minut.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotuj farsz. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek i chili , gdy czosnek zacznie znieść kolor dodaj marchew i selera, smaż chwilę, dodaj oba gatunki mięsa. Smaż aż mięso zrobi się zupełnie suche, dodaj wtedy przecier pomidorowy, smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki oraz przyprawy kmin, pieprz mielony roztarte goździki, cynamon kolendrę. Wszystko razem gotuj około 6-8 minut często mieszając aż farsz zgęstnieje. Na sam koniec dodaj natkę kolendry i szczypior. Gotowy farsz nałóż na upieczone bakłażany. Tuż przed podaniem oprósz je kawałkami sera feta.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu można dodać orzechy najlepsze były by piniowe, ale pestki słonecznika też się sprawdzą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i seremBakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem

Oficjalną nazwą bakłażana jest psianka podłużna. Trafić można na określenia jajko krzewiaste i gruszka miłosna. Zaintrygowani? Najważniejsze jest to, że niezależnie od użytego terminu, bakłażan to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Zwłaszcza gdy chodzi o pieczenie i nadziewanie go aromatycznym farszem z mięsa mielonego i sera. Czas na działanie!

Dla kogo?

Przepis, który warto wziąć na pierwszy ogień, gdy nie znacie smaku bakłażana i nie jesteście pewni czy przypadnie Wam do gustu. Również osoby, które za nim nie przepadają, będą musiały przyznać, że w tej faszerowanej odsłonie sprawy mają się zupełnie inaczej.

Na jaką okazję?

Efektowny posiłek do zrobienia w trzy kwadranse wydaje się niemożliwością? Ustawcie stopery i do dzieła – dziś na obiad bakłażan faszerowany porządnie doprawionym mięsem wołowym i jagnięcym.

Czy wiesz, że?

Sól nie tylko zmiękcza bakłażana, ale pomaga też pozbyć się jego gorzkiego posmaku.

Dla urozmaicenia:

Do nadzienia w wersji wegetariańskiej przydadzą się pomidory, papryka, pieczarki i kasza jaglana.