Bananowy placek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

masa:

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

250 mililitrów

7 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, stopniowo po jednym żółtku.

Krok 2

Pianę wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia, dodać olej. Biszkopt upiec w piekarniku w temperaturze 170 C. Wystudzić i nasączyć.

Krok 3

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody z dodatkiem rumu, dokładnie wymieszać z gorącym budyniem.

Krok 4

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do tężejącego, zimnego budyniu, wymieszać, rozsmarować na cieście.

Krok 5

Na wierzchu ułożyć plasterki bananów. Ciasto schłodzić.

Krok 6

Banany posmarować pędzelkiem gotową polewą lub czekoladą rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącego mleka. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej