Bananowy placek przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bananowy placek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

masa:

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

250 mililitrów

7 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, stopniowo po jednym żółtku.

Krok 2

Pianę wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia, dodać olej. Biszkopt upiec w piekarniku w temperaturze 170 C. Wystudzić i nasączyć.

Krok 3

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody z dodatkiem rumu, dokładnie wymieszać z gorącym budyniem.

Krok 4

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do tężejącego, zimnego budyniu, wymieszać, rozsmarować na cieście.

Krok 5

Na wierzchu ułożyć plasterki bananów. Ciasto schłodzić.

Krok 6

Banany posmarować pędzelkiem gotową polewą lub czekoladą rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącego mleka. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej