Biszkopt z jabłkami i ptasim mleczkiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 kilogram

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

masa:

3 szklanki

0.75 szklanki

3 opakowania

1 opakowanie

ptasie mleczko:

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt pieczemy wg uznania i ponczujemy (gdy lekko przestygnie, dzielimy na pół).

Krok 2

W jednej połowie wycinany kieliszkiem lub małą literatką kółka (musimy to zrobić, gdy biszkopt jest jeszcze lekko ciepły, bo później się pokruszy!).

Krok 3

Jabłka uprażyć, dodać cukier tak, aby nie były zbyt kwaśne, cynamon, (ja dodaję odrobinę zapachu cytrynowego), i do ciepłych wsypać galaretkę, wymieszać, wystudzić.

Krok 4

Masa: z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń-wystudzić.

Krok 5

Kasię utrzeć i dodawać stopniowo przestudzony budyń (ja dodaję odrobinę aromatu migdałowego).

Krok 6

Ptasie mleczko: śnieżkę ubić ze szklanką zimnego mleka, galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i lekko tężejącą połączyć ze śnieżką.

Krok 7

Połowę biszkoptu posmarować połową masy budyniowej, na masę położyć biszkopt z dziurami, w dziury włożyć jabłka, lekko wciskając.

Krok 8

Jabłka przykrywamy wyciętymi krążkami biszkoptowymi i smarujemy drugą połową masy.

Krok 9

Na wierzch wylewamy ptasie mleczko i odstawiamy do lodówki, aby stężało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z jabłkami i ptasim mleczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z jabłkami i ptasim mleczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z jabłkami i ptasim mleczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z jabłkami i ptasim mleczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z jabłkami i ptasim mleczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z jabłkami i ptasim mleczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z jabłkami i ptasim mleczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej