Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka
średnie
8 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
0.3 opakowania
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone wyrób razem z jajkiem, bułką tartą i odrobiną soli. Formuj małe kuleczki mięsne. Podsmaż na rozgrzanej oliwie i odłóż.
Krok 2
Cebulę obierz i posiekaj drobno, zeszklij na tym samym tłuszczu, dodaj pokrojony czosnek i pomidora. Podduś, dopraw przecierem pomidorowym i przyprawami.
Krok 3
Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane obficie oliwą. Na dnie ułóż pokrojone w plastry ziemniaki, cukinie, kostkę papryki, odrobinę mozzarelli i kawałków fety.
Krok 4
Przykryj sosem pomidorowym i zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Tradycyjne Briam podawaj do mięsnych pulpecików.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej