Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

0.3 opakowania

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wyrób razem z jajkiem, bułką tartą i odrobiną soli. Formuj małe kuleczki mięsne. Podsmaż na rozgrzanej oliwie i odłóż.

Krok 2

Cebulę obierz i posiekaj drobno, zeszklij na tym samym tłuszczu, dodaj pokrojony czosnek i pomidora. Podduś, dopraw przecierem pomidorowym i przyprawami.

Krok 3

Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane obficie oliwą. Na dnie ułóż pokrojone w plastry ziemniaki, cukinie, kostkę papryki, odrobinę mozzarelli i kawałków fety.

Krok 4

Przykryj sosem pomidorowym i zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Tradycyjne Briam podawaj do mięsnych pulpecików.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej