Brownies

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

1 sztuka

1.5 łyżeczki

70 gramów

100 gramów

1 szczypta

3 sztuki

polewa:

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuwerturę połamać, rozpuścić w metalowej misce na gorącej kąpieli.

Krok 2

Miękką Kasię utrzeć na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli, ucierać, aż do rozpuszczenia się cukru.

Krok 3

Ucieramy dalej, dodając jajka, tu bierzemy do ręki łyżkę i powoli wlewamy gorącą kuwerturę. Połączyć.

Krok 4

Przesiać na masę mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

Krok 5

Wylać ciasto na blachę, łyżeczką ponakładać masło orzechowe, rozmieszać na cieście najlepiej widelcem.

Krok 6

Polewa: rozpuścić Kasię, jajko utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao, wlać gorącą Kasię

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BrowniesBrownies

Mocno czekoladowe w środku i delikatnie przypieczone z wierzchu – takie powinno być idealne brownies. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to ciasto z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Możesz je podać po obiedzie lub serwować w chłodne wieczory, razem z gorącą herbatą lub mlekiem. Choć z wyglądu brownies przypomina nieco popularnego murzynka, to jego smak jest zupełnie inny (tu zamiast kakao, głównym składnikiem jest czekolada). Ciasto jest nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Następnie należy dodać jajka i połączyć składniki z proszkiem do pieczenia. Całość powinno się piec w temperaturze 175° C. Serwując brownies, możesz użyć do dekoracji świeżych owoców (np. truskawek, malin, borówek, czerwonych porzeczek), orzechów włoskich czy migdałów. Jeśli chcesz urozmaicić smak ciasta, dodaj do masy ulubione bakalie. Wierzch opcjonalnie polej ciemną czekoladą lub udekoruj kandyzowanymi czereśniami.