
Składniki
1 sztuka
6 sztuk
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
3 sztuki
3 ziarna
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść, obierz i opłucz. Obrane cebule przekrój na połówki, marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół, a selera pokrój w plastry.

Krok 2
Odetnij i wyrzuć ciemnozieloną część pora. Pozostałą, białą część przekrój na pół, nie docinając do końca i opłucz pod bieżącą wodą.

Krok 3
Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj około 1 godziny. Aby uzyskać nieco inny smak i ciemniejszy kolor, warzywa możesz upalić nad ogniem bądź na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 4
Gdy bulion będzie już gotowy, usuń warzywa cedzakową łyżką i dopraw do smaku kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion warzywny możesz wykorzystać do przygotowania zup, sosów, czy też galarety.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bulion warzywny
Bulion warzywny jest niezwykle uniwersalny. Często bywa podstawą zup, np. pomidorowej, ogórkowej, pieczarkowej, a także sosów, chociażby koperkowego. Polewa się nim mięso podczas pieczenia lub duszenia, żeby pozostało soczyste. Podany z lanymi kluskami albo ryżem będzie stanowił pyszną zupę. Równie dobrze może być podstawą tymbalików. W jego przygotowaniu ważne są proporcje – zbyt duża ilość wody sprawi, że wywar będzie miał mało wyczuwalny smak warzyw. Ważne jest także to, by woda którą zalejesz warzywa była zimna – wszystko powinno gotować się razem powoli. Pokrój warzywa, czyli marchewkę, pora, selera, korzeń pietruszki oraz cebulę. Cebulę możesz delikatnie opiec nad ogniem, by bulion zyskał aromat i ciemniejszy kolor. Gotuj całość dość długo, dodając także liść laurowy, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmij z niego warzywa i dopraw go do smaku – bulion warzywny jest już gotowy. Wykorzystaj go jako bazę dowolnej zupy, sosów lub galarety. Zobacz, jak łatwo go przyrządzić!