bułki drożdżowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

112 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij
bułki drożdżowe

Składniki

2 sztuki

10 dekagramów

200 mililitrów

0.5 kilograma

2 sztuki

0 gramów

3 dekagramy

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki (5 dkg), cukru (2 dkg), drożdży i części ciepłego mleka zarobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, solą, startą skórką z cytryny, pozostałym mlekiem i przesianą mąką i dokładnie zagnieść, pod koniec wyrabiania dodać roztopioną Kasię.

Krok 3

Następnie przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Po wyrośnięciu uformować okrągłe bułeczki, ułożyć w pewnych odstępach na blasze wysmarowanej Kasią i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Krok 5

Następnie piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Krok 6

Po upieczeniu dowolnie dekorować.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - bułki drożdżowebułki drożdżowe

Bułki drożdżowe, podobnie jak drożdżowe ciasta, przygotowuje się na bazie odpowiednio zrobionego zaczynu. Nie jest to trudne zadanie, jednak wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad. Jeśli zatem opanujesz przepis na przynajmniej jeden z tych wypieków, zrobienie każdego innego opartego na drożdżowym cieście, nie powinno być trudne. Bułki drożdżowe smakują dobrze podane zarówno z kawą, herbatą, jak i ciepłym mlekiem. Idealnie sprawdzają się w roli śniadania, czy kolacji, a także jako przekąska zabierana do pracy. Przygotowanie drożdżowych bułek należy zacząć od sporządzenia zaczynu. W tym celu wymieszaj odrobinę mąki i cukru, a także drożdże i ciepłe mleko. Tak przygotowany należy odstawić w ciepłe (lecz nie gorące) miejsce – do czasu, aż wyrośnie. Kolejnym etapem jest połączenie zaczynu z pozostałymi składnikami (zgodnie z przepisem) i wyrobienie gładkiego ciasta. Kiedy już to zrobisz, przykryj naczynie, w którym znajduje się ciasto i ponownie odstaw je do wyrośnięcia. Po uformowaniu bułek, wypiekaj na natłuszczonej blasze. Dekoruj wedle uznania. Smacznego!