Chleb z jajkiem i warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko ugotuj na twardo i pokrój w plasterki.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Pomidora opłucz pod bieżącą wodą, a potem pokrój go na plasterki.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Szczypiorek drobno posiekaj.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Chleb posmaruj Florą Original.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Ułóż na pieczywie jajko i pomidora, a na koniec posyp szczypiorkiem.

Chleb z jajkiem i warzywami - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy A, witaminy E, witaminy C, witaminy B6, potasu, fosforu i manganu, tiaminy, witaminy D, ryboflawiny, niacyny, witaminy B12, żelaza, cynku i miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z jajkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb z jajkiem i warzywamiChleb z jajkiem i warzywami

Kanapki z jajkiem i pomidorem na żytnim chlebie to klasyczny sposób na pożywne śniadanie. Jajka są produktami o dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka, które zapewniają uczucie sytości – doskonale nadają się więc do zjedzenia na początku dnia. Posypane szczypiorkiem dodatkowo apetycznie prezentują się na talerzu, zyskują też przyjemny i wyrazisty posmak. Możesz ugotować je dzień wcześniej i schować na noc do lodówki, żeby oszczędzić czas rano i zjeść śniadanie tuż po przebudzeniu. Przygotowując fit kanapki, zacznij od posmarowania ich dobrym tłuszczem, np. wysokiej jakości margaryną, czyli taką, której głównymi składnikami są cenne oleje roślinne: olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany – podkreślisz w ten sposób smak swojego dania. Kanapki z jajkiem, pomidorem i szczypiorkiem to zdrowe śniadanie, pełne witamin A (451 mcg, tzn. 56% DRWS), E (5,4 mg, tzn. 45% DRWS), C (48 mg, tzn. 60% DRWS) i B6 (0,42 mg, tzn. 30% DRWS), a także składników mineralnych, takich jak potas (800 mg, tzn. 40% DRWS) czy mangan (1,7 mg, tzn. 85% DRWS). Zapewnią Ci siłę na początek dnia pracy lub nauki, nie pomijaj ich więc w swojej diecie. Przygotuj apetyczne i pożywne kanapki według naszego przepisu. Życzymy miłego i smacznego dnia!