Chrupiąca cukinia z patelni: przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiąca cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
1207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój umytą cukinię na centymetrowe plastry, posyp pieprzem i solą (jeśli uważasz, że jest to konieczne).

Krok 2

Roztrzep jajka z mąką, mlekiem, rozkruszoną kostką Rosołu wołowego Knorr oraz pieprzem (tak, by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - nie może spływać z cukinii).

Krok 3

Maczaj plastry cukinii w cieście z obu stron i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W ten sposób możesz przyrządzić też inne warzywa. Możesz także podgrzewać je na grillu.

2

Opinie o przepisie

  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn , 14.02.2016

    Ale niestety nie wygląda jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn , 14.02.2016

    super <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca cukiniaChrupiąca cukinia

Czy wiesz, że z cukinii można przyrządzić smaczną chrupiącą przekąskę? Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak to zrobić. Najpierw umytą cukinię pokrój w dość grube plastry i odłóż. Następnie przygotuj ciasto – zmiksuj jajka, mąkę, mleko oraz pokruszoną kostkę rosołową. Konsystencja powstałej masy musi być na tyle gęsta, by nie spływała z cukinii. Jeśli chcesz nadać potrawie orientalną nutę, wsyp do ciasta szczyptę przyprawy curry i kuminu. Plastry cukinii maczaj w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Najlepiej użyj oleju z wysoką temperaturą dymienia, czyli np. rzepakowego. Gotową cukinię podawaj z jogurtowym dipem czosnkowym lub tzatziki. W taki sam sposób możesz przygotować także inne warzywa, chociażby brokuł, kalafior lub bakłażan. To danie sprawdzi się doskonale jako przekąska na przyjęcie lub grilla, podczas którego podgrzejesz je na ruszcie. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na znakomitą chrupiącą cukinię.