
Składniki
1 opakowanie
kruszonka:
250 gramów
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
jabłka:
30 gramów
50 gramów
150 gramów
400 gramów
25 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis na szarlotkę z lodami zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170°C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru.

Krok 2
Teraz przygotuj jabłka do szarlotki na ciepło z lodami. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kaszę mannę oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Krok 3
Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180°C przez 20 minut. Podawaj szarlotkę na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka z lodami
Otulający zapach szarlotki na ciepło z lodami, który rozprzestrzenia się po domu – dla wielu z nas to powrót do wspomnień z czasów dzieciństwa, kiedy to babcia piekła wyśmienite słodkości w sezonie jesiennym. Receptura na jabłecznik z lodami, która przywołuje chwile w gronie najbliższych, była inspiracją do naszego przepisu na szarlotkę z lodami. Kruche ciasto, doskonały smak jabłek z nutą cynamonu i słodycz kruszonki subtelnie oprószonej cukrem pudrem idealnie komponują się z gałką lodów waniliowych. Szarlotka na ciepło z lodami rozpieszcza podniebienie, a lody sprawiają, że deser nabiera wyjątkowego charakteru.
Dla kogo?
Jesteś zwolennikiem deserów na ciepło? W takim razie jabłecznik z lodami zostanie Twoim faworytem! Wbrew pozorom, przygotowanie szarlotki na gorąco z lodami nie jest takie trudne. Nawet amator cukierniczych wypieków sprosta temu zadaniu! Pamiętaj jednak, że wykonanie idealnej kruszonki wymaga precyzji, dlatego dokładnie zapoznaj się z recepturą. Postępuj krok po kroku z naszym przepisem na szarlotkę z lodami, a opanujesz tę sztukę do perfekcji!
Na jaką okazję?
Szarlotka na gorąco z lodami to świetny sposób na apetyczny deser podczas rodzinnego przyjęcia, ale nie tylko. Ciasto może służyć jako słodka przekąska w gronie najbliższych albo deser tylko dla samego siebie. Rozsiądź się wygodnie na kanapie z kubkiem ulubionej herbaty i skosztuj szarlotki na gorąco z lodami. Jabłecznik z lodami może okazać się Twoim deserem popisowym, ale równie dobrze sprawdzi się w roli słodkiej chwili wytchnienia.
Czy wiesz, że?
Szarlotka na ciepło pasuje nie tylko do lodów waniliowych, możesz wykorzystać ulubiony smak. Chcesz, aby deser wyglądał bardziej spektakularnie? Udekoruj porcję jabłecznika z lodami bitą śmietaną własnej roboty!
Dla urozmaicenia:
Szarlotka z lodami na gorąco rozpieszcza delikatną cynamonową nutą. Smak możesz wzbogacić, dodając goździki – efekt będzie rewelacyjny! Masz apetyt na więcej? Poznaj nasze wariacje na temat szarlotki. Sprawdź nowy przepis na szarlotkę z kokosem, szarlotkę biszkoptową lub makową szarlotkę z lodami!