Szarlotka na ciepło z lodami – przepis | Przepisy.pl pixel

Szarlotka z lodami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

211

heart
1657 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3399 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4986 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

50 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na szarlotkę z lodami zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170°C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru.

Szarlotka z lodami - Krok 1

Krok 2

Teraz przygotuj jabłka do szarlotki na ciepło z lodami. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kaszę mannę oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Szarlotka z lodami - Krok 2

Krok 3

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180°C przez 20 minut. Podawaj szarlotkę na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych.

Szarlotka z lodami - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 05.08.2025

    Ciasto rozpływa się w ustach, dziękuje za super przepis!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* Tak w ogóle za przepis ten dziękuję bo niejednego z gości smakiem ujmuje! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 30.06.2021

    TAK. Jabłka obiorę i pokroję, ja w kuchni dumnie stoję! Włożę je do garnka, dam wody i podduszę - ja pyszną szarlotkę dla rodziny wyczarować muszę! Dam cukier i poczekam, aż woda odparuje, niech moje ulubione ciasto króluje! Mus jabłkowy z kaszą manną i cynamonem będę mieszała, same pyszności przygotowywała! Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i margarynę zmiksuje, szarlotka od dzieciństwa mi smakuje. 3/4 ciasta przełożę do formy i 15 minut będę zapiekała, cierpliwie na spód szarlotki czekała. Po tym czasie masę jabłkową i resztę ciasta wyłożę, mnóstwo serca w pracę włożę! Następnie ok. 40 minut szarlotka piekła się będzie, ciekawe czy uznanie mojej rodziny zdobędzie. Szarlotkę z lodami waniliowymi będę podawała i wakacje z niezapomnianymi smakami spędzała. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Szarlotka z lodami wzbudzi MAX pozytywne emocje u każdego, gdy dodam do niej nietypowe puree: z daktyli, jogurtu greckiego i cynamonu, koleżanko i kolego. Do przyrządzania dań i deserów kreatywnie podchodzę, radość i zadowolenie rodzinki czy znajomych – to nagroda, którą spotykam na swojej kulinarnej drodze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 19.06.2021

    TAK! Gdy nadejdzie jesień i zimowa pora, uwielbiam dodatek cynamonu z KNORR'a!!! Wówczas smakuje najlepiej i otula aromatem, ale można kosztować i wiosną i latem :) To nie żart i nie żadne plotki, że cudownie nadaje się do szarlotki!!! Uwielbiam także z lodami jak z powyższej fotografii, taki deser humor z pewnością poprawi :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z kruszonką
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z lodamiSzarlotka z lodami

Otulający zapach szarlotki na ciepło z lodami, który rozprzestrzenia się po domu – dla wielu z nas to powrót do wspomnień z czasów dzieciństwa, kiedy to babcia piekła wyśmienite słodkości w sezonie jesiennym. Receptura na jabłecznik z lodami, która przywołuje chwile w gronie najbliższych, była inspiracją do naszego przepisu na szarlotkę z lodami. Kruche ciasto, doskonały smak jabłek z nutą cynamonu i słodycz kruszonki subtelnie oprószonej cukrem pudrem idealnie komponują się z gałką lodów waniliowych. Szarlotka na ciepło z lodami rozpieszcza podniebienie, a lody sprawiają, że deser nabiera wyjątkowego charakteru.

Dla kogo?

Jesteś zwolennikiem deserów na ciepło? W takim razie jabłecznik z lodami zostanie Twoim faworytem! Wbrew pozorom, przygotowanie szarlotki na gorąco z lodami nie jest takie trudne. Nawet amator cukierniczych wypieków sprosta temu zadaniu! Pamiętaj jednak, że wykonanie idealnej kruszonki wymaga precyzji, dlatego dokładnie zapoznaj się z recepturą. Postępuj krok po kroku z naszym przepisem na szarlotkę z lodami, a opanujesz tę sztukę do perfekcji!

Na jaką okazję?

Szarlotka na gorąco z lodami to świetny sposób na apetyczny deser podczas rodzinnego przyjęcia, ale nie tylko. Ciasto może służyć jako słodka przekąska w gronie najbliższych albo deser tylko dla samego siebie. Rozsiądź się wygodnie na kanapie z kubkiem ulubionej herbaty i skosztuj szarlotki na gorąco z lodami. Jabłecznik z lodami może okazać się Twoim deserem popisowym, ale równie dobrze sprawdzi się w roli słodkiej chwili wytchnienia.

Czy wiesz, że?

Szarlotka na ciepło pasuje nie tylko do lodów waniliowych, możesz wykorzystać ulubiony smak. Chcesz, aby deser wyglądał bardziej spektakularnie? Udekoruj porcję jabłecznika z lodami bitą śmietaną własnej roboty!

Dla urozmaicenia:

Szarlotka z lodami na gorąco rozpieszcza delikatną cynamonową nutą. Smak możesz wzbogacić, dodając goździki – efekt będzie rewelacyjny! Masz apetyt na więcej? Poznaj nasze wariacje na temat szarlotki. Sprawdź nowy przepis na szarlotkę z kokosem, szarlotkę biszkoptową lub makową szarlotkę z lodami!