Ciasto budyniowo-jabłkowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

2 opakowania

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Kasię utrzeć ze szklanką cukru i z żółtkami na puch.

Krok 3

Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Krok 5

Ugotować budynie, dodając pozostały cukier.

Krok 6

3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą.

Krok 7

Na cieście rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.

Krok 8

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 9

Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto budyniowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto budyniowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto budyniowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto budyniowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto budyniowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto budyniowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto budyniowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej