Ciasto czekoladowe z wiśniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

2 łyżki

0.5 szklanki

6 sztuk

2 łyżki

0.25 szklanki

masa:

0.5 szklanki

1 słoik

3 łyżki

2.3 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku. Do puszystej masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i dodać olej. Upiec biszkopt w formie (24x35cm).

Krok 2

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć biszkopt(ja nasączyłam sokiem z słoiczka z wiśniami), posmarować dżemem.

Krok 3

Budyń ugotować z dodatkiem cukru i cappuccino, wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kasię utrzeć, dodawać po trochu wystudzonego budyniu i rozpuszczonej płynnej czekolady. 3/4 masy czekoladowej wyłożyć na biszkopt, posypać wiśniami. Przykryć drugim biszkoptem i posmarować resztą masy. Udekorować dowolnie np.wiórkami z czekolady. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej