Ciasto francuskie - kremówka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

58 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto maślane:

1 opakowanie

1 szklanka

ciasto:

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

masa budyniowa:

1 litr

2 opakowania

4 łyżki

1 opakowanie

dodatkowo:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto maślane: mąkę z Kasią posiekać i wymieszać na jednolitą masę.

Krok 2

Ciasto podstawowe: ciasto dokładnie wyrobić.

Krok 3

Rozwałkować ciasto podstawowe, na nim ułożyć ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie i schładzanie ciasta 3 razy.

Krok 4

UWAGA: Ciasto należy lekko wałkować i zawsze w jedną stronę.

Krok 5

Upiec 4 placki na złoty kolor i przełożyć masą

Krok 6

Masa budyniowa: ugotować budyń. Kasię utrzeć, dodając przestudzony budyń. Smacznego.

1

Opinie o przepisie

  • Honorata Kielczyk

    Honorata Kielczyk, 17.02.2018

    pyszności :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto francuskie - kremówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto francuskie - kremówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto francuskie - kremówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto francuskie - kremówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto francuskie - kremówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto francuskie - kremówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto francuskie - kremówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej