Ciasto jabłkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 szklanka

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę.

Krok 2

Oddzielić białka od żółtek.

Krok 3

Kasię pokroić nożem na mniejsze kawałki.

Krok 4

Energicznie posiekać mąkę i Kasię.

Krok 5

Następnie zrobić na środku dołek i dodać żółtka, śmietanę i cukier waniliowy.

Krok 6

Szybko zagnieść ciasto.

Krok 7

Podzielić je na 3 części. 1 większą i 2 mniejsze.

Krok 8

Do jednej mniejszej wgnieść kisiel, 2 mniejsze kawałki ciasta wstawić do lodówki.

Krok 9

Jednym kawałkiem ciasta wylepić spód tortownicy, zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach.

Krok 10

Białka ubić na sztywno i dodać kisiel, wymieszać i nałożyć na jabłka, a następnie zetrzeć pozostałe ciasto.

Krok 11

Piec ok. 30 min. w temp. 180.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rolada jabłkowa
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto jabłkoweCiasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Nic w tym dziwnego, polskie jabłka są bardzo smaczne i dostępne w wielu odmianach. Do wypieków najlepiej sprawdzają się te kwaśne, takie jak antonówki, papierówki albo szare renety. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i wyłóż nimi warstwę kruchego ciasta. Przygotuj je wcześniej i rozdziel na trzy części. Ważne jest to, żeby składniki na ciasto były wcześniej schłodzone, dlatego też należy szybko je zagnieść, aby nie ogrzać ich ciepłem dłoni. Dwie mniejsze porcje schowaj do lodówki – zetrzesz je później na wierzch ciasta. Kiedy spód wyłożysz już jabłkami, przygotuj pianę z białek z dodatkiem kisielu w proszku. Zyska w ten sposób wyrazisty kolor (np. zielony), a także owocowy posmak. Piankę z kisielem wyłóż delikatnie na owoce, a na koniec zetrzyj resztę ciasta i upiecz. Ciasto jabłkowe posyp po przestudzeniu cukrem pudrem. Dobrze smakuje również na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych i karmelowym sosem. Skorzystaj z tego przepisu i upiecz bliskim znakomite ciasto.