Ciasto kakaowo-kokosowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

50 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

0.5 szklanki

polewa:

0.5 opakowania

wierzch:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię ucieramy z żółtkami jaj, cukrem i cukrem waniliowym. Ucieranie powinna trwać dotąd, aż cukier będzie niewyczuwalny.

Krok 2

Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie ucieramy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy olej i miksujemy.

Krok 3

Białka jaj ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli. Do masy dodajemy po łyżce piany z białek delikatnie mieszając.

Krok 4

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Jasną masę przekładamy do tortownicy, na wierzch wykładamy ciemną masę.

Krok 5

Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Krok 6

Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladą. Aby przygotować polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kakaowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kakaowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kakaowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kakaowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kakaowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kakaowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kakaowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zachód Słońca
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej