Ciasto kokosowe z fasolą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

50

444 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

664 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

15 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wiórki kokosowe rozdrobnij w blenderze razem z proszkiem do pieczenia. Fasolę dokładnie opłucz i osącz na sicie. Zmiksuj w blenderze razem z jednym jajkiem.

Ciasto kokosowe z fasolą - Krok 1

Krok 2

Kasię roztop w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Wymieszaj z sodą.

Ciasto kokosowe z fasolą - Krok 2

Krok 3

Pozostałe jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodaj wiórki kokosowe.

Ciasto kokosowe z fasolą - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj Kasię wymieszaną z czekoladą i zmiksowaną fasolę. Wymieszaj.

Ciasto kokosowe z fasolą - Krok 4

Krok 5

Formę keksową o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto kokosowe z fasolą - Krok 5
16

Opinie o przepisie

  • Dominika Chamera

    Dominika Chamera

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Cieślewicz

    Aleksandra Cieślewicz

    Przepis stary, sadząc po komentarzach przeszło 2 lata i do dziś nie poprawiono w przepisie tego jaka ma być ta fasola ( surowa, ugotowana, z puszki???) Przepis przez to nie do użycia . A dostałam go w newsletterze wczoraj...(26.02.2019)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Mocko

    Aleksandra Mocko

    Fasola z puszki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Bałczewska

    Kinga Bałczewska

    Jaka ta fasola w końcu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Szulc

    Justyna Szulc

    ciasto pycha :) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka

    jaka fasola?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelinka Wróblewska-Sobiesiak

    Ewelinka Wróblewska-Sobiesiak

    jaka fasola ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Moćko

    Gabriela Moćko

    Ja myślę, że z puszki, pisze, że odsączyć, upiekę, ciekawy przepis :). ciekawe, czy po takim cieście będą wzdęcia ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kajper-Niezgoda

    Dorota Kajper-Niezgoda

    fasola surowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Pachom

    Zdzisława Pachom

    Nie podano czy fasola biała 400 gr.suchej którą zmiksować należy po ugotowaniu, czy też fasola biała z puszki to jest istotne.I może dlatego nie ,ma komentarza bo każdy sie zastanawia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Sakaluk

    Renata Sakaluk

    Mam pytanie - czym można zastąpić białą czekoladę żeby ciasto było zdrowsze...Nie znosze białej czekolady i tego jej posmaku,poza tym uważam że jest niezdrowa, a ciasto fasolowe bardzo mi sie podoba :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Leszczyńska

    Małgorzata Leszczyńska

    bardzo smaczne i zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostycewicz

    Katarzyna Kostycewicz

    Brakuje tu informacji, że fasola ma być ugotowana.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostycewicz

    Katarzyna Kostycewicz

    Brakuje tu informacji, że fasola ma być ugotowana.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Łaszkiewicz

    Joanna Łaszkiewicz

    Ta fasola to surowa czy gotowana?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kokosowe z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kokosowe z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kokosowe z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kokosowe z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kokosowe z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kokosowe z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kokosowe z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kokosowe z fasoląCiasto kokosowe z fasolą

Ciasto kokosowe z fasolą to dobra propozycja dla wszystkich, którzy chcą wypróbować wypieki z dodatkiem warzyw. To pyszne ciasto idealnie pasuje na wiele okazji – sprawdzi się zarówno podczas świąt, jak i jako codzienny deser oraz podwieczorek. Biała fasola i wiórki kokosowe tworzą bardzo udane połączenie i świetnie się uzupełniają. Fasola nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji – dzięki niej jest zwarte i jednocześnie miękkie. Dodana do tego biała czekolada, nadaje mu z kolei wyraźnej słodyczy. Wybierz czekoladę dobrej jakości, np. z dodatkiem wanilii, by jeszcze bardziej urozmaicić smak wypieku. Do ciasta kokosowego z fasolą pasuje też dodatek skórki pomarańczowej lub suszonej żurawiny. Gdy ciasto przestygnie, posyp je cukrem pudrem, możesz też ozdobić je polewą z gorzkiej czekolady bądź cynamonem. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie płatków kokosowych. Ciasto serwuj z dodatkiem dżemów i konfitur. Podane z owocami lub jogurtem, może stanowić doskonałą propozycję na drugie śniadanie na słodko. Sprawdź przepis krok po kroku i zobacz, jak proste może być pieczenie.