Kaszubski tort z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszubski tort z fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
426 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

5 sztuk

25 dekagramów

5 dekagramów

20 dekagramów

lukier:

25 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 1

Krok 2

Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 2

Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 3

Krok 4

Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 4

Krok 5

Utrzyj białko z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 5

Krok 6

Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku lub koncentrat z buraków).

Kaszubski tort z fasoli - Krok 6

Krok 7

Zimny tort przekrój na krążki, przełóż je dżemem, a wierzch posmaruj lukrem.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Mateusz Pietrzyk

    Mateusz Pietrzyk , 07.02.2017

    piękny. Ale. TYLKO BIGOS POLSKA KAPUSTA CZAJNAAAAA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej