Ciasto kokosowo-czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

873

1500 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5808 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22007 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

300 gramów

3 łyżki

50 mililitrów

masa kokosowa:

50 gramów

800 mililitrów

90 gramów

2 opakowania

2 łyżki

polewa:

150 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz w malakserze, a następnie wymieszaj z kakao, rozpuszczoną Kasią i rumem.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 1

Krok 2

Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm i lekko dociśnij.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Wiórki kokosowe przelej wrzątkiem na sicie, odciśnij. Szklankę mleka wymieszaj z cukrem, budyniami i kaszą manną. Pozostałe mleko zagotuj, wlej mleko z dodatkami i ugotuj gęsty budyń. Wymieszaj z wiórkami i wystudź.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Kasię utrzyj na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną masę wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj powierzchnię.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzej w rondelku razem z Kasią. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gęsta i gładka. Otrzymaną polewę wyłóż na ciasto. Przechowuj w lodówce. Udekoruj według uznania.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 6
16

Opinie o przepisie

  • iwona słomińska

    iwona słomińska

    super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Lniana

    Barbara Lniana

    doskonałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szumowska

    Ewa Szumowska

    Ciasto bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Tyrcz

    Sabina Tyrcz

    Wykonane chyba dobrze spod dobry ciasto kokosowe czekoladowe smakuje nawet dzieciom anie jest słodkie ponadto ciasto przeszło i rumem bardzo dobre dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Marciniak

    Iza Marciniak

    Zrobiła,ale nie podeszło chyba mi za bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Sobecka

    Sandra Sobecka

    Szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Matysiak

    Agnieszka Matysiak

    W smaku dobre, ale nie wiem co zrobiłam źle robiąc z przepisu, że spód się kruszył, masa rzadkawa, a polewa skorupa i przy krojeniu wszystko się rozwalało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nadia Smolińska

    Nadia Smolińska

    SUPER

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Widun

    Hanna Widun

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Przepis na.ciasto kokosowe wspaniałe i bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Czyż

    Piotr Czyż

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska ciasto smaczne i łatwe zachęcam do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yvonne  Kuschi

    Yvonne Kuschi

    Bardzo dobre . Łatwo do zrobienia .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rogulska

    Anna Rogulska

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lasek

    Monika Lasek

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Bugdoł

    Ilona Bugdoł

    ciasto bardzo dobre i łatwe do wykonania ,polecam .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kokosowo-czekoladoweCiasto kokosowo-czekoladowe

Połączenie kokosa i czekolady ma doskonały smak – zwłaszcza czekolady gorzkiej, która doskonale współgra ze słodyczą kokosa. Spróbuj go w cieście kokosowo-czekoladowym. Jest bardzo proste – nie wymaga pieczenia, a spód przygotujesz z herbatników i kakao. Powinien być mocno zbity i nie może się kruszyć, by ciasto łatwo kroiło się na kawałki. Puszyste, kokosowe nadzienie zrobisz na bazie budyniu śmietankowego i kaszy manny. Budyń doda masie kremowej konsystencji i śmietankowego posmaku, zaś dzięki kaszy ciasto będzie zwarte. Jeśli chcesz, dodaj także odrobinę waniliowego aromatu oraz chipsy kokosowe, które nadadzą ciastu chrupkości. Przestudzoną masę wlej na spód z herbatników, a następnie przygotuj polewę z gorzkiej czekolady. Żeby była błyszcząca, dodaj do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Udekoruj ciasto cząstkami owoców, np. mandarynek, a także kawałkami kokosa albo wiórkami z białej czekolady. Ciasto kokosowo-czekoladowe podawaj mocno schłodzone. Sprawdź przepis krok po kroku. Smacznego.