Ciasto kokosowo-czekoladowe

- Krok 1Kasię roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz w malakserze, a następnie wymieszaj z kakao, rozpuszczoną Kasią i rumem.
- Krok 2Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm i lekko dociśnij.
- Krok 3Wiórki kokosowe przelej wrzątkiem na sicie, odciśnij. Szklankę mleka wymieszaj z cukrem, budyniami i kaszą manną. Pozostałe mleko zagotuj, wlej mleko z dodatkami i ugotuj gęsty budyń. Wymieszaj z wiórkami i wystudź.
- Krok 4Kasię utrzyj na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.
- Krok 5Otrzymaną masę wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj powierzchnię.
- Krok 6Śmietankę podgrzej w rondelku razem z Kasią. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gęsta i gładka. Otrzymaną polewę wyłóż na ciasto. Przechowuj w lodówce. Udekoruj według uznania.

Ciasto kokosowo-czekoladowe
Połączenie kokosa i czekolady ma doskonały smak – zwłaszcza czekolady gorzkiej, która doskonale współgra ze słodyczą kokosa. Spróbuj go w cieście kokosowo-czekoladowym. Jest bardzo proste – nie wymaga pieczenia, a spód przygotujesz z herbatników i kakao. Powinien być mocno zbity i nie może się kruszyć, by ciasto łatwo kroiło się na kawałki. Puszyste, kokosowe nadzienie zrobisz na bazie budyniu śmietankowego i kaszy manny. Budyń doda masie kremowej konsystencji i śmietankowego posmaku, zaś dzięki kaszy ciasto będzie zwarte. Jeśli chcesz, dodaj także odrobinę waniliowego aromatu oraz chipsy kokosowe, które nadadzą ciastu chrupkości. Przestudzoną masę wlej na spód z herbatników, a następnie przygotuj polewę z gorzkiej czekolady. Żeby była błyszcząca, dodaj do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Udekoruj ciasto cząstkami owoców, np. mandarynek, a także kawałkami kokosa albo wiórkami z białej czekolady. Ciasto kokosowo-czekoladowe podawaj mocno schłodzone. Sprawdź przepis krok po kroku. Smacznego.