Ciasto kokosowo-czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

874

1532 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5808 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22007 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

300 gramów

3 łyżki

50 mililitrów

masa kokosowa:

50 gramów

800 mililitrów

1 opakowanie

90 gramów

2 opakowania

2 łyżki

polewa:

150 gramów

25 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz w malakserze, a następnie wymieszaj z kakao, rozpuszczoną Kasią i rumem.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 1

Krok 2

Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm i lekko dociśnij.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Wiórki kokosowe przelej wrzątkiem na sicie, odciśnij. Szklankę mleka wymieszaj z cukrem, budyniami i kaszą manną. Pozostałe mleko zagotuj, wlej mleko z dodatkami i ugotuj gęsty budyń. Wymieszaj z wiórkami i wystudź.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Kasię utrzyj na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną masę wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj powierzchnię.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzej w rondelku razem z Kasią. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gęsta i gładka. Otrzymaną polewę wyłóż na ciasto. Przechowuj w lodówce. Udekoruj według uznania.

Ciasto kokosowo-czekoladowe - Krok 6
16

Opinie o przepisie

  • iwona słomińska

    iwona słomińska , 22.03.2020

    super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Lniana

    Barbara Lniana , 27.03.2019

    doskonałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szumowska

    Ewa Szumowska , 18.01.2018

    Ciasto bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Tyrcz

    Sabina Tyrcz , 14.01.2018

    Wykonane chyba dobrze spod dobry ciasto kokosowe czekoladowe smakuje nawet dzieciom anie jest słodkie ponadto ciasto przeszło i rumem bardzo dobre dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Marciniak

    Iza Marciniak , 30.09.2017

    Zrobiła,ale nie podeszło chyba mi za bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Sobecka

    Sandra Sobecka , 05.08.2017

    Szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Matysiak

    Agnieszka Matysiak , 24.05.2017

    W smaku dobre, ale nie wiem co zrobiłam źle robiąc z przepisu, że spód się kruszył, masa rzadkawa, a polewa skorupa i przy krojeniu wszystko się rozwalało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nadia Smolińska

    Nadia Smolińska , 19.05.2017

    SUPER

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Widun

    Hanna Widun , 17.05.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 18.03.2017

    Przepis na.ciasto kokosowe wspaniałe i bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Czyż

    Piotr Czyż , 18.03.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 16.03.2017

    Urszula Marchlewska ciasto smaczne i łatwe zachęcam do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yvonne  Kuschi

    Yvonne Kuschi , 14.01.2017

    Bardzo dobre . Łatwo do zrobienia .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rogulska

    Anna Rogulska , 09.01.2017

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lasek

    Monika Lasek , 09.01.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Bugdoł

    Ilona Bugdoł , 09.01.2017

    ciasto bardzo dobre i łatwe do wykonania ,polecam .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kokosowo-czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
46 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kokosowo-czekoladoweCiasto kokosowo-czekoladowe

Połączenie kokosa i czekolady ma doskonały smak – zwłaszcza czekolady gorzkiej, która doskonale współgra ze słodyczą kokosa. Spróbuj go w cieście kokosowo-czekoladowym. Jest bardzo proste – nie wymaga pieczenia, a spód przygotujesz z herbatników i kakao. Powinien być mocno zbity i nie może się kruszyć, by ciasto łatwo kroiło się na kawałki. Puszyste, kokosowe nadzienie zrobisz na bazie budyniu śmietankowego i kaszy manny. Budyń doda masie kremowej konsystencji i śmietankowego posmaku, zaś dzięki kaszy ciasto będzie zwarte. Jeśli chcesz, dodaj także odrobinę waniliowego aromatu oraz chipsy kokosowe, które nadadzą ciastu chrupkości. Przestudzoną masę wlej na spód z herbatników, a następnie przygotuj polewę z gorzkiej czekolady. Żeby była błyszcząca, dodaj do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Udekoruj ciasto cząstkami owoców, np. mandarynek, a także kawałkami kokosa albo wiórkami z białej czekolady. Ciasto kokosowo-czekoladowe podawaj mocno schłodzone. Sprawdź przepis krok po kroku. Smacznego.