Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową
łatwe
321 osób zapisało

Składniki
300 gramów
8 sztuk
krem angielski:
250 mililitrów
1 łyżka
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i odstawić.
Krok 2
Żółtka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę.
Krok 3
Stopniowo dolewać mleko do jajek mieszając łyżką i wolno podgrzewać aż sos zgęstnieje (ok. 3 min), nie dopuścić do zagotowania gdyż jajka się zetną.
Krok 4
Przełożyć krem do schłodzonej miski aby się wystudził.
Krok 5
Włożyć do miseczki pożądaną ilość lodów, pokroić truskawki i polać schłodzonym sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową
Lody waniliowe to dość uniwersalny deser, którego smak urozmaicisz na wiele różnych sposobów. Wypróbuj sposób podania ich z sosem angielskim. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników: pełnotłustego mleka, cukru waniliowego, żółtek i cukru. Najpierw zagotuj mleko z cukrem waniliowym, który nada mu wyrazisty aromat, i odstaw. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera, następnie dodawaj je stopniowo do mleka. Całość stale mieszaj, dbając o to, by się nie zagotowała, w przeciwnym razie jajka się zetną. Tak przygotowanym i schłodzonym sosem polewaj przygotowane porcje lodów. Będą prezentowały się efektownie, jeśli uformujesz je w kuleczki. W tym celu wykorzystaj specjalną łyżkę, którą przed nakładaniem możesz zanurzyć na chwilę we wrzątku. Lody waniliowe z sosem angielskim serwuj z truskawkami, malinami, jagodami lub innymi ulubionymi owocami. Do dekoracji sprawdzą się posypki cukiernicze, listki świeżej mięty czy waniliowe wafle. Sprawdź nasz przepis na smaczny deser.