Ciasto śmietanowe z truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

krem:

0.5 litra

4 łyżki

1.5 łyżki

wierzch:

0.8 dekagrama

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto z podanych składników.

Krok 2

Nagrzać piekarnik (180 stopni) i upiec spód na słomkowy kolor. Ja piekłam w tortownicy 26 cm.

Krok 3

Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i na sam koniec, ciągle ubijając wlewać małym strumieniem żelatynę (żelatyna nie może być gorąca ,ani zimna-po prostu letnia).

Krok 4

Tak przygotowaną masę wlewamy na zimny spód i wstawiamy do lodówki.

Krok 5

Truskawki umyć, przekroić na 1/2 lub mniejsze kawałki i wysypać na masę.

Krok 6

Zalać wszystko zimną galaretką i zostawić w lodówce do czasu zastygnięcia galaretki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto śmietanowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto śmietanowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto śmietanowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto śmietanowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto śmietanowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto śmietanowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto śmietanowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej