Ciasto śmietanowe z truskawkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżeczka

1.5 szklanki

4 łyżki

2 sztuki

krem:

1.5 łyżki

0.5 litra

wierzch:

0.8 dekagrama

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto z podanych składników.

Krok 2

Nagrzać piekarnik (180 stopni) i upiec spód na słomkowy kolor. Ja piekłam w tortownicy 26 cm.

Krok 3

Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i na sam koniec, ciągle ubijając wlewać małym strumieniem żelatynę (żelatyna nie może być gorąca ,ani zimna-po prostu letnia).

Krok 4

Tak przygotowaną masę wlewamy na zimny spód i wstawiamy do lodówki.

Krok 5

Truskawki umyć, przekroić na 1/2 lub mniejsze kawałki i wysypać na masę.

Krok 6

Zalać wszystko zimną galaretką i zostawić w lodówce do czasu zastygnięcia galaretki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej