Ciasto z jabłkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

3 szklanki

5 łyżek

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto zagnieść, podzielić na połowę.

Krok 2

Jedną część położyć na blachę, jabłka posypać cynamonem.

Krok 3

Ubić piankę, dodać cukier, dodać kisiel (najlepiej wiśniowy).

Krok 4

Drugą połowę ciasta do zamrażarki, zamrozić tak, żeby można było zetrzeć na kruszonkę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkamiCiasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami to prosty w przygotowaniu wypiek, który pasuje niemal na każdą okazję – świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowuje się go na cieście kruchym, francuskim lub w wersji bez pieczenia – wówczas bazę stanowią herbatniki. Do tego typu wypieku możesz wykorzystać różne odmiany jabłek – dobrze sprawdzą się te o kwaskowatym miąższu, który nie rozpadnie się pod wpływem wysokiej temperatury. Wybierz np. Szarą Renetę o wyrazistym, kruchym wnętrzu, twarde Boiken, Macintosh o kruchym, delikatnym miąższu czy Golden Delicious – jabłko słodkie, jędrne, odporne na działanie wysokich temperatur. Po przygotowaniu ciasta, umieść je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut w temp. 180 st. C. Następnie pozostaw ciasto w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż nieco przestygnie. Potem wyjmij je na blat i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Wypiek możesz podawać oprószony cukrem pudrem, oblany polewą czekoladową albo chałwową, pokryty kruszonką lub z dodatkiem lodów waniliowych.