Ciasto z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

5 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto zagnieść, podzielić na połowę.

Krok 2

Jedną część położyć na blachę, jabłka posypać cynamonem.

Krok 3

Ubić piankę, dodać cukier, dodać kisiel (najlepiej wiśniowy).

Krok 4

Drugą połowę ciasta do zamrażarki, zamrozić tak, żeby można było zetrzeć na kruszonkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z rodzynkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkamiCiasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami to prosty w przygotowaniu wypiek, który pasuje niemal na każdą okazję – świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowuje się go na cieście kruchym, francuskim lub w wersji bez pieczenia – wówczas bazę stanowią herbatniki. Do tego typu wypieku możesz wykorzystać różne odmiany jabłek – dobrze sprawdzą się te o kwaskowatym miąższu, który nie rozpadnie się pod wpływem wysokiej temperatury. Wybierz np. Szarą Renetę o wyrazistym, kruchym wnętrzu, twarde Boiken, Macintosh o kruchym, delikatnym miąższu czy Golden Delicious – jabłko słodkie, jędrne, odporne na działanie wysokich temperatur. Po przygotowaniu ciasta, umieść je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut w temp. 180 st. C. Następnie pozostaw ciasto w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż nieco przestygnie. Potem wyjmij je na blat i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Wypiek możesz podawać oprószony cukrem pudrem, oblany polewą czekoladową albo chałwową, pokryty kruszonką lub z dodatkiem lodów waniliowych.