Ciasto z rabarbarem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

4 sztuki

2 łyżki

1

2 łyżeczki

1 kilogram

1 szklanka

0.5 szklanki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier mieszamy z Kasią.

Krok 2

Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i wyrabiamy ciasto.

Krok 3

Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na pół godziny.

Krok 4

Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta wkładamy na wysmarowaną blachę i układamy na nim obrany i pokrojony na kawałki (1-1,5cm) rabarbar.

Krok 5

Pozostałym ciastem przykrywamy rabarbar.

Krok 6

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni około 40 minut.

Krok 7

Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem

Sezonowe, nieco kwaskowate ciasto z rabarbarem możesz zaserwować na wiele okazji. Sprawdzi się zarówno w czasie spotkania z najbliższymi, jak i słodki podwieczorek lub przekąska w pracy. Istnieje dużo wersji tego wypieku – przygotowuje się go zarówno na bazie ciasta drożdżowego, kruchego, jak i ucieranego czy francuskiego. Wybierając rabarbar, zwróć uwagę, czy nie posiada śladów uszkodzeń, a jego łodygi nie są zbyt grube lub włókniste. Zanim dodasz go do ciasta, pokrój łodygi na centymetrowe kawałki, a następnie wrzuć je na suchą, rozgrzaną patelnię i posyp cukrem. Mieszaj przez około trzy minuty, aż owoc puści sok. Następnie przełóż rabarbar na durszlak i odsącz. Ciasto z rabarbaru należy piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, prażonymi migdałami lub oblać mleczną polewą. Serwuj solo lub z listkami mięty. Korzystaj z sezonu na rabarbar i dodawaj go do swoich ulubionych wypieków. Smacznego.