Ciasto z rabarbarem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 kilogram

1

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

2.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier mieszamy z Kasią.

Krok 2

Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i wyrabiamy ciasto.

Krok 3

Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na pół godziny.

Krok 4

Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta wkładamy na wysmarowaną blachę i układamy na nim obrany i pokrojony na kawałki (1-1,5cm) rabarbar.

Krok 5

Pozostałym ciastem przykrywamy rabarbar.

Krok 6

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni około 40 minut.

Krok 7

Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem

Sezonowe, nieco kwaskowate ciasto z rabarbarem możesz zaserwować na wiele okazji. Sprawdzi się zarówno w czasie spotkania z najbliższymi, jak i słodki podwieczorek lub przekąska w pracy. Istnieje dużo wersji tego wypieku – przygotowuje się go zarówno na bazie ciasta drożdżowego, kruchego, jak i ucieranego czy francuskiego. Wybierając rabarbar, zwróć uwagę, czy nie posiada śladów uszkodzeń, a jego łodygi nie są zbyt grube lub włókniste. Zanim dodasz go do ciasta, pokrój łodygi na centymetrowe kawałki, a następnie wrzuć je na suchą, rozgrzaną patelnię i posyp cukrem. Mieszaj przez około trzy minuty, aż owoc puści sok. Następnie przełóż rabarbar na durszlak i odsącz. Ciasto z rabarbaru należy piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, prażonymi migdałami lub oblać mleczną polewą. Serwuj solo lub z listkami mięty. Korzystaj z sezonu na rabarbar i dodawaj go do swoich ulubionych wypieków. Smacznego.