Ciasto z żurawiną

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

2 szklanki

2 szklanki

1 szklanka

3 łyżeczki

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szklankę żurawiny.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i posiekaną żurawiną.

Krok 3

W drugiej misce ubij jajko z sokiem pomarańczowym i rozpuszczoną Kasią, a następnie połącz z mąką, ciągle mieszając.

Krok 4

Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 5

Przełóż na nią ciasto, a następnie na wierzch ciasta rozsyp resztę żurawiny.

Krok 6

Piecz około 50 min. w 180 st. C.

Krok 7

Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z żurawinąCiasto z żurawiną

Choć owoce żurawiny są zbyt cierpkie, żeby podawać je jako samodzielną przekąskę, idealnie sprawdzą się jako dodatek do słodkiego ciasta. Jesienią łatwo o świeże owoce, ale mrożone także nie tracą swoich walorów smakowych. Przygotowanie samego ciasta składa się jedynie z kilku prostych kroków. Żurawinę – świeżą lub rozmrożoną, posiekaj na kawałki. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj z cukrem i posiekanymi owocami. Za pomocą miksera ubij jajka z sokiem pomarańczowym oraz roztopioną i przestudzoną kostką do pieczenia. Tak powstałą masę połącz z mąką oraz żurawiną i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej odrobiną mąki tortownicy. Piecz przez niecałą godzinę, a przed wyjęciem z piekarnika za pomocą cienkiego patyczka upewnij się, że ciasto nie jest surowe w środku. Upieczone przestudź i oprósz dla dekoracji cukrem pudrem, do którego możesz także dodać szczyptę cynamonu. Zainspiruj się naszym przepisem na ciasto z żurawiną.