Ciasto z żurawiną

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0 gramów

0.5 szklanki

3 łyżeczki

1 szklanka

2 szklanki

1 sztuka

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szklankę żurawiny.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i posiekaną żurawiną.

Krok 3

W drugiej misce ubij jajko z sokiem pomarańczowym i rozpuszczoną Kasią, a następnie połącz z mąką, ciągle mieszając.

Krok 4

Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 5

Przełóż na nią ciasto, a następnie na wierzch ciasta rozsyp resztę żurawiny.

Krok 6

Piecz około 50 min. w 180 st. C.

Krok 7

Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z żurawinąCiasto z żurawiną

Choć owoce żurawiny są zbyt cierpkie, żeby podawać je jako samodzielną przekąskę, idealnie sprawdzą się jako dodatek do słodkiego ciasta. Jesienią łatwo o świeże owoce, ale mrożone także nie tracą swoich walorów smakowych. Przygotowanie samego ciasta składa się jedynie z kilku prostych kroków. Żurawinę – świeżą lub rozmrożoną, posiekaj na kawałki. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj z cukrem i posiekanymi owocami. Za pomocą miksera ubij jajka z sokiem pomarańczowym oraz roztopioną i przestudzoną kostką do pieczenia. Tak powstałą masę połącz z mąką oraz żurawiną i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej odrobiną mąki tortownicy. Piecz przez niecałą godzinę, a przed wyjęciem z piekarnika za pomocą cienkiego patyczka upewnij się, że ciasto nie jest surowe w środku. Upieczone przestudź i oprósz dla dekoracji cukrem pudrem, do którego możesz także dodać szczyptę cynamonu. Zainspiruj się naszym przepisem na ciasto z żurawiną.