Clafoutis z czereśniami

- Krok 1Czereśnie umyj, osusz i wydryluj. Formę ceramiczną do tarty posmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Do formy włóż czereśnie.
- Krok 2W rondelku rozpuść Kasię i śmietankę, zagotuj. Mleko wymieszaj z mąką i wlewaj do gorącej śmietanki ciągle mieszając.
- Krok 3W misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i przygotowaną wcześniej masą.
- Krok 4Otrzymaną masą zalej wiśnie w formie. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.

Czereśniowy clafoutis to smaczny wypiek z mleczno-jajecznym ciastem, którego receptura wywodzi się z Francji. Sprawdzi się podany jako deser na co dzień lub podczas uroczystej kolacji. Aby go przygotować, na początek wydryluj wiśnie i wyłóż nimi wysmarowaną i oprószoną bułką tartą formę do tart. Następnie przygotuj masę jajeczną. Pamiętaj, że dodawane przez Ciebie mleko powinno mieć odpowiednio wysoki poziom tłuszczu. Przed wsypaniem mąki do reszty produktów, przesiej ją, aby nabrała powietrza (zdecyduj się na pszenną, która będzie najlepsza). Dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Jeśli chcesz, dodaj także nieco ekstraktu migdałowego lub waniliowego. Choć klasyczny clafoutis to ciasto naleśnikowe z czereśniami, to równie dobrze sprawdzą się czerwone porzeczki, wiśnie, śliwki czy żurawina. Ciastem zalej owoce i piecz do zarumienienia. Na koniec posyp całość cukrem pudrem. Serwuj na ciepło lub na zimno. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!