Clafoutis z czereśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

51

200 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

630 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

100 mililitrów

150 mililitrów

4 sztuki

3 łyżki

500 gramów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czereśnie umyj, osusz i wydryluj. Formę ceramiczną do tarty posmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Do formy włóż czereśnie.

Clafoutis z czereśniami - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozpuść Kasię i śmietankę, zagotuj. Mleko wymieszaj z mąką i wlewaj do gorącej śmietanki ciągle mieszając.

Clafoutis z czereśniami - Krok 2

Krok 3

W misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i przygotowaną wcześniej masą.

Clafoutis z czereśniami - Krok 3

Krok 4

Otrzymaną masą zalej wiśnie w formie. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.

Clafoutis z czereśniami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    wypróbuję bo ma to mało mąki

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Clafoutis z czereśniamiClafoutis z czereśniami

Czereśniowy clafoutis to smaczny wypiek z mleczno-jajecznym ciastem, którego receptura wywodzi się z Francji. Sprawdzi się podany jako deser na co dzień lub podczas uroczystej kolacji. Aby go przygotować, na początek wydryluj wiśnie i wyłóż nimi wysmarowaną i oprószoną bułką tartą formę do tart. Następnie przygotuj masę jajeczną. Pamiętaj, że dodawane przez Ciebie mleko powinno mieć odpowiednio wysoki poziom tłuszczu. Przed wsypaniem mąki do reszty produktów, przesiej ją, aby nabrała powietrza (zdecyduj się na pszenną, która będzie najlepsza). Dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Jeśli chcesz, dodaj także nieco ekstraktu migdałowego lub waniliowego. Choć klasyczny clafoutis to ciasto naleśnikowe z czereśniami, to równie dobrze sprawdzą się czerwone porzeczki, wiśnie, śliwki czy żurawina. Ciastem zalej owoce i piecz do zarumienienia. Na koniec posyp całość cukrem pudrem. Serwuj na ciepło lub na zimno. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!