Clafoutis z czereśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

52

207 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

630 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

0.5 szklanki

100 mililitrów

150 mililitrów

4 sztuki

3 łyżki

500 gramów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czereśnie umyj, osusz i wydryluj. Formę ceramiczną do tarty posmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Do formy włóż czereśnie.

Clafoutis z czereśniami - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozpuść Kasię i śmietankę, zagotuj. Mleko wymieszaj z mąką i wlewaj do gorącej śmietanki ciągle mieszając.

Clafoutis z czereśniami - Krok 2

Krok 3

W misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i przygotowaną wcześniej masą.

Clafoutis z czereśniami - Krok 3

Krok 4

Otrzymaną masą zalej wiśnie w formie. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.

Clafoutis z czereśniami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 23.07.2018

    wypróbuję bo ma to mało mąki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Clafoutis z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Clafoutis z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Clafoutis z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Clafoutis z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Clafoutis z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Clafoutis z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Clafoutis z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Ciasto z agrestem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Clafoutis z czereśniamiClafoutis z czereśniami

Czereśniowy clafoutis to smaczny wypiek z mleczno-jajecznym ciastem, którego receptura wywodzi się z Francji. Sprawdzi się podany jako deser na co dzień lub podczas uroczystej kolacji. Aby go przygotować, na początek wydryluj wiśnie i wyłóż nimi wysmarowaną i oprószoną bułką tartą formę do tart. Następnie przygotuj masę jajeczną. Pamiętaj, że dodawane przez Ciebie mleko powinno mieć odpowiednio wysoki poziom tłuszczu. Przed wsypaniem mąki do reszty produktów, przesiej ją, aby nabrała powietrza (zdecyduj się na pszenną, która będzie najlepsza). Dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Jeśli chcesz, dodaj także nieco ekstraktu migdałowego lub waniliowego. Choć klasyczny clafoutis to ciasto naleśnikowe z czereśniami, to równie dobrze sprawdzą się czerwone porzeczki, wiśnie, śliwki czy żurawina. Ciastem zalej owoce i piecz do zarumienienia. Na koniec posyp całość cukrem pudrem. Serwuj na ciepło lub na zimno. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!