
Składniki
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
50 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
800 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce.
Krok 2
Dorsza obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej dużej patelni lub woku. Odstaw na bok.
Krok 3
Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Jak będzie złocista dodaj czosnek oraz imbir.
Krok 4
Dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 5
Wlej wodę, dodaj pomidory i sos pomidorowy Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 10 minut.
Krok 6
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Wraz z ciecierzycą i kawałkami ryby dodaj do zupy. Gotuj wszystko razem kolejne 5-8 minut, aż ryba będzie dobra.

Dobra rada:
Zupę dopraw sokiem z limonki. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos pomidorowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z dorszem
Ryby nie goszczą na naszych stołach tak często jak mięso, a jak już je podajemy to zwykle w smażonej formie. A przecież można z nich wyczarować bardziej urozmaicone dania. Curry z dorszem, warzywami i aromatycznymi przyprawami to smaczny pomysł na obiad.
Dla kogo?
Dla amatorów ryb i dla osób, które wciąż jedzą ich za mało. To danie sprawdzi się w każdym domu.
Na jaką okazję?
Curry z dorszem jest potrawą, którą przyrządzić można zarówno na obiad, jak i kolację. Co więcej, jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. Będzie gotowe w niecałe pół godziny.
Czy wiesz, że?
Dorsz to podstawowy składnik potraw w wielu krajach Europy. Jest najczęściej używaną rybą w znanej angielskiej potrawie fish and chips.
Dla urozmaicenia:
Rybne curry możesz doprawić sokiem z limonki i dodać świeżą kolendrę. Danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.