Curry z dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

800 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2

Dorsza obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej dużej patelni lub woku. Odstaw na bok.

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Jak będzie złocista dodaj czosnek oraz imbir.

Krok 4

Dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 5

Wlej wodę, dodaj pomidory i sos pomidorowy Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 10 minut.

Krok 6

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Wraz z ciecierzycą i kawałkami ryby dodaj do zupy. Gotuj wszystko razem kolejne 5-8 minut, aż ryba będzie dobra.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę dopraw sokiem z limonki. Podawaj ze świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z dorszemCurry z dorszem

Ryby nie goszczą na naszych stołach tak często jak mięso, a jak już je podajemy to zwykle w smażonej formie. A przecież można z nich wyczarować bardziej urozmaicone dania. Curry z dorszem, warzywami i aromatycznymi przyprawami to smaczny pomysł na obiad.

Dla kogo?

Dla amatorów ryb i dla osób, które wciąż jedzą ich za mało. To danie sprawdzi się w każdym domu.

Na jaką okazję?

Curry z dorszem jest potrawą, którą przyrządzić można zarówno na obiad, jak i kolację. Co więcej, jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. Będzie gotowe w niecałe pół godziny.

Czy wiesz, że?

Dorsz to podstawowy składnik potraw w wielu krajach Europy. Jest najczęściej używaną rybą w znanej angielskiej potrawie fish and chips.

Dla urozmaicenia:

Rybne curry możesz doprawić sokiem z limonki i dodać świeżą kolendrę. Danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.