Składniki
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
50 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
800 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce.
Krok 2
Dorsza obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej dużej patelni lub woku. Odstaw na bok.
Krok 3
Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Jak będzie złocista dodaj czosnek oraz imbir.
Krok 4
Dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 5
Wlej wodę, dodaj pomidory i sos pomidorowy Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 10 minut.
Krok 6
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Wraz z ciecierzycą i kawałkami ryby dodaj do zupy. Gotuj wszystko razem kolejne 5-8 minut, aż ryba będzie dobra.
Dobra rada:
Zupę dopraw sokiem z limonki. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z dorszem
Ryby nie goszczą na naszych stołach tak często jak mięso, a jak już je podajemy to zwykle w smażonej formie. A przecież można z nich wyczarować bardziej urozmaicone dania. Curry z dorszem, warzywami i aromatycznymi przyprawami to smaczny pomysł na obiad.
Dla kogo?
Dla amatorów ryb i dla osób, które wciąż jedzą ich za mało. To danie sprawdzi się w każdym domu.
Na jaką okazję?
Curry z dorszem jest potrawą, którą przyrządzić można zarówno na obiad, jak i kolację. Co więcej, jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. Będzie gotowe w niecałe pół godziny.
Czy wiesz, że?
Dorsz to podstawowy składnik potraw w wielu krajach Europy. Jest najczęściej używaną rybą w znanej angielskiej potrawie fish and chips.
Dla urozmaicenia:
Rybne curry możesz doprawić sokiem z limonki i dodać świeżą kolendrę. Danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.