Curry z dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

800 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2

Dorsza obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej dużej patelni lub woku. Odstaw na bok.

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Jak będzie złocista dodaj czosnek oraz imbir.

Krok 4

Dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 5

Wlej wodę, dodaj pomidory i sos pomidorowy Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 10 minut.

Krok 6

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Wraz z ciecierzycą i kawałkami ryby dodaj do zupy. Gotuj wszystko razem kolejne 5-8 minut, aż ryba będzie dobra.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę dopraw sokiem z limonki. Podawaj ze świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z dorszemCurry z dorszem

Ryby nie goszczą na naszych stołach tak często jak mięso, a jak już je podajemy to zwykle w smażonej formie. A przecież można z nich wyczarować bardziej urozmaicone dania. Curry z dorszem, warzywami i aromatycznymi przyprawami to smaczny pomysł na obiad.

Dla kogo?

Dla amatorów ryb i dla osób, które wciąż jedzą ich za mało. To danie sprawdzi się w każdym domu.

Na jaką okazję?

Curry z dorszem jest potrawą, którą przyrządzić można zarówno na obiad, jak i kolację. Co więcej, jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. Będzie gotowe w niecałe pół godziny.

Czy wiesz, że?

Dorsz to podstawowy składnik potraw w wielu krajach Europy. Jest najczęściej używaną rybą w znanej angielskiej potrawie fish and chips.

Dla urozmaicenia:

Rybne curry możesz doprawić sokiem z limonki i dodać świeżą kolendrę. Danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.