
Składniki
400 gramów
600 gramów
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżeczka
400 gramów
1 łyżeczka
1 pęczek
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w półpierścienie, imbir oraz czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso, aż będzie złoto-rumiane.
Krok 3
Dodaj czosnek, cebulę, imbir oraz wszystkie przyprawy. Garam masala, mieloną kolendrę oraz Chili, Curry, Kmin i Kurkumę Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej wodę, dodaj pomidory, ciecierzycę, ziemniaki pokrojone w większe kawałki oraz kostkę Knorr. Gotuj powoli ok 20-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 5
Curry dopraw sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Podawaj samodzielnie lub np. z ryżem i jogurtem.

Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie curry z kurczakiem
Aromatyczne indyjskie curry pełne kurczaka, warzyw i przypraw to świetny pomysł na orientalny obiad. Bogactwo przypraw, takich jak kurkuma, kmin, garam masala, curry i chili podkręcają smak oraz sprawiają, że trudno odmówić sobie dokładki.
Dla kogo?
Dla miłośników orientalnych potraw. Indyjskie curry z kurczakiem to jednogarnkowe danie, które przygotujesz z łatwością.
Na jaką okazję?
Na codzienny i uroczysty obiad. Bo zawsze jest czas na dobrze skomponowane curry.
Czy wiesz, że?
Curry to nie tylko popularna mieszanka przypraw, ale i indyjski sposób na przyrządzanie dań. Mięso, warzywa i przyprawy w sosie tworzą aromatyczną potrawę jednogarnkową.
Dla urozmaicenia:
Indyjskie curry świetnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale możesz je również podać z ryżem i jogurtem.