Indyjskie curry z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjskie curry z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

600 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

400 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w półpierścienie, imbir oraz czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso, aż będzie złoto-rumiane.

Krok 3

Dodaj czosnek, cebulę, imbir oraz wszystkie przyprawy. Garam masala, mieloną kolendrę oraz Chili, Curry, Kmin i Kurkumę Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej wodę, dodaj pomidory, ciecierzycę, ziemniaki pokrojone w większe kawałki oraz kostkę Knorr. Gotuj powoli ok 20-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 5

Curry dopraw sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Podawaj samodzielnie lub np. z ryżem i jogurtem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie curry z kurczakiemIndyjskie curry z kurczakiem

Aromatyczne indyjskie curry pełne kurczaka, warzyw i przypraw to świetny pomysł na orientalny obiad. Bogactwo przypraw, takich jak kurkuma, kmin, garam masala, curry i chili podkręcają smak oraz sprawiają, że trudno odmówić sobie dokładki.

Dla kogo?

Dla miłośników orientalnych potraw. Indyjskie curry z kurczakiem to jednogarnkowe danie, które przygotujesz z łatwością.

Na jaką okazję?

Na codzienny i uroczysty obiad. Bo zawsze jest czas na dobrze skomponowane curry.

Czy wiesz, że?

Curry to nie tylko popularna mieszanka przypraw, ale i indyjski sposób na przyrządzanie dań. Mięso, warzywa i przyprawy w sosie tworzą aromatyczną potrawę jednogarnkową.

Dla urozmaicenia:

Indyjskie curry świetnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale możesz je również podać z ryżem i jogurtem.