Indyjskie curry z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjskie curry z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

600 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

400 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w półpierścienie, imbir oraz czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso, aż będzie złoto-rumiane.

Krok 3

Dodaj czosnek, cebulę, imbir oraz wszystkie przyprawy. Garam masala, mieloną kolendrę oraz Chili, Curry, Kmin i Kurkumę Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej wodę, dodaj pomidory, ciecierzycę, ziemniaki pokrojone w większe kawałki oraz kostkę Knorr. Gotuj powoli ok 20-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 5

Curry dopraw sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Podawaj samodzielnie lub np. z ryżem i jogurtem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie curry z kurczakiemIndyjskie curry z kurczakiem

Aromatyczne indyjskie curry pełne kurczaka, warzyw i przypraw to świetny pomysł na orientalny obiad. Bogactwo przypraw, takich jak kurkuma, kmin, garam masala, curry i chili podkręcają smak oraz sprawiają, że trudno odmówić sobie dokładki.

Dla kogo?

Dla miłośników orientalnych potraw. Indyjskie curry z kurczakiem to jednogarnkowe danie, które przygotujesz z łatwością.

Na jaką okazję?

Na codzienny i uroczysty obiad. Bo zawsze jest czas na dobrze skomponowane curry.

Czy wiesz, że?

Curry to nie tylko popularna mieszanka przypraw, ale i indyjski sposób na przyrządzanie dań. Mięso, warzywa i przyprawy w sosie tworzą aromatyczną potrawę jednogarnkową.

Dla urozmaicenia:

Indyjskie curry świetnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale możesz je również podać z ryżem i jogurtem.