Cynamonowe churros

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

182

1223 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

1 szczypta

200 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj wodę, dodaj Kasię, cukier, sól. Do wrzątku wsyp mąkę wymieszaną z cynamonem.

Cynamonowe churros - Krok 1

Krok 2

Zdejmij z palnika, ucieraj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudź.

Cynamonowe churros - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej masy wbijaj jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste.

Cynamonowe churros - Krok 3

Krok 4

Przygotuj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przełóż do niego ciasto i wyciśnij długie kawałki na papier do pieczenia.

Cynamonowe churros - Krok 4

Krok 5

Papier z ciastem potnij na spore kawałki, aby łatwo było zrzucać ciasto do oleju.

Cynamonowe churros - Krok 5

Krok 6

Olej dobrze rozgrzej. Kiedy stanie się gorący, wrzuć ciasteczka i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i oprósz cukrem.

Cynamonowe churros - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Bugdoł

    Ilona Bugdoł

    super przepis łatwy do wykonania i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonowe churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonowe churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonowe churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonowe churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonowe churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonowe churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonowe churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cynamonowe churrosCynamonowe churros

Churros to hiszpańskie słodycze w kształcie paluszków, robione z ciasta parzonego i smażone na głębokim tłuszczu. Najczęściej podaje się je z dodatkiem gęstej, ciepłej czekolady, w której zanurza się ciastka. Dobrze komponują się także z ciepłą polewą karmelową. W Hiszpanii podaje się je na śniadanie, będą także stanowiły pyszny podwieczorek lub po prostu słodką przekąskę w ciągu dnia. Są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i naprawdę warte przygotowania. Spróbuj churros w wersji cynamonowej. Dodaj przyprawę do ciasta i przygotuj je tak, by było gładkie i gęste na tyle, by można było wyciskać je z rękawa cukierniczego. Usmaż je w dużej ilości tłuszczu, tak by swobodnie pływały w garnku, a w czasie smażenia obracaj je na drugą stronę. Cynamonowe churros podawaj na ciepło – takie są najsmaczniejsze. Oprósz je cukrem i serwuj z ciepłym sosem czekoladowym, który zrobisz ze śmietanki kremówki i roztopionej gorzkiej czekolady. Dobrze podać cały zestaw razem ze świeżymi owocami. Sprawdź przepis na churros – smacznego!