Ciasto czekoladowe z bananami – przepis: kakaowe | Przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe z bananami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

209

heart
1438 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1964 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

230 gramów

5 łyżek

100 gramów

4 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

6 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny. Rozgniatamy całość widelcem.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 1

Krok 2

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy czekoladę oraz mleko, roztapiamy. Studzimy.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 2

Krok 3

Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy połowę mąki, kakao i proszku do pieczenia.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 3

Krok 4

Następnie wlewamy roztopione masło z czekoladą, wsypujemy resztę mąki, proszku do pieczenia i kakao oraz rozgniecione z jogurtem banany. Ponownie miksujemy.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Masę czekoladowo-bananową przelewamy do keksówki. Pieczemy ok. 60 minut.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.10.2024

    Super proste ciasto. Z bananami do tego wilgotne wyjdzie. Takie są najlepsze. Jeszcze czekoladowe mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • lena

    lena , 03.01.2022

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe z bananamiCiasto czekoladowe z bananami

Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Koniecznie spróbujcie również czekoladowego ciasta z bananami. Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika lepiej nie spuszczać go z oka – może zniknąć w mgnieniu oka, nie zostaną nawet okruszki.

Dla kogo?

Miłośnicy smacznego miksowania na pokład! Podczas przygotowania przepisu na ciasto czekoladowe z bananami raczej nie zmęczycie się – większość pracy wykona za Was prosty mikser.

Na jaką okazję?

Do zrobienia tego placka nie potrzeba szczególnego powodu. Macie wolne pół godziny na wymieszanie składników i nagrzanie piekarnika oraz ochotę na coś słodkiego? Idealnie!

Czy wiesz, że?

Bananowe ciasto jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, które solo nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale znakomicie sprawdzają się w deserze.

Dla urozmaicenia:

Wierzch czekoladowego placka posypcie zmielonymi orzechami oraz wiórkami czekoladowymi.