Ciasto czekoladowe z bananami
NOWY PRZEPIS
łatwe
6680 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
230 gramów
5 łyżek
100 gramów
4 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
6 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Banany przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny. Rozgniatamy całość widelcem.

Krok 2
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy czekoladę oraz mleko, roztapiamy. Studzimy.

Krok 3
Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy połowę mąki, kakao i proszku do pieczenia.

Krok 4
Następnie wlewamy roztopione masło z czekoladą, wsypujemy resztę mąki, proszku do pieczenia i kakao oraz rozgniecione z jogurtem banany. Ponownie miksujemy.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Masę czekoladowo-bananową przelewamy do keksówki. Pieczemy ok. 60 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Koniecznie spróbujcie również czekoladowego ciasta z bananami. Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika lepiej nie spuszczać go z oka – może zniknąć w mgnieniu oka, nie zostaną nawet okruszki.
Dla kogo?
Miłośnicy smacznego miksowania na pokład! Podczas przygotowania przepisu na ciasto czekoladowe z bananami raczej nie zmęczycie się – większość pracy wykona za Was prosty mikser.
Na jaką okazję?
Do zrobienia tego placka nie potrzeba szczególnego powodu. Macie wolne pół godziny na wymieszanie składników i nagrzanie piekarnika oraz ochotę na coś słodkiego? Idealnie!
Czy wiesz, że?
Bananowe ciasto jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, które solo nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale znakomicie sprawdzają się w deserze.
Dla urozmaicenia:
Wierzch czekoladowego placka posypcie zmielonymi orzechami oraz wiórkami czekoladowymi.