DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

223

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

0.5 sztuki

0.25 szklanki

20 gramów

1 sztuka

2 łyżki

krem:

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię rozetrzeć palcami z przesianą mąką.

Krok 2

Do miseczki z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże.

Krok 3

Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z Kasią.

Krok 4

Wlać drożdże.

Krok 5

Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż nie będzie się kleiło do ręki.

Krok 6

Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok 7

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Krok 8

Z ciasta uformować drożdżówki wybranej wielkości, umieszczając w środku 5 łyżeczek dżemu z jabłek.

Krok 9

Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

Krok 10

Piec przez 25 minut na złoty kolor.

Krok 11

Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej