Fale dunaju z jabłkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 szklanki

1 szklanka

0.5 kilograma

1 opakowanie

2 łyżki

krem:

4 łyżki

polewa:

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, nadal ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Kiedy masa stanie się puszysta, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną Kasią blachę. Do drugiej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Ciasto dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.

Krok 3

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na 16-tki i starannie poukładać w cieście. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180 st. C.

Krok 4

Masa: Ubić jedno białko z 4 łyżkami cukru, dodać jedno żółtko i dalej ubijać. Ubijając powoli dolewać stopniowo do gotującego się mleka i zagotować (tak samo jak budyń). Uważać, aby się nie przypaliło. Ostudzić.

Krok 5

Następnie 3/4 kostki masła utrzeć i powoli dodawać ubite jajko z mlekiem. Kremem posmarować wystudzone ciasto.

Krok 6

Na krem dekoracyjnie wylać polewę czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej