Fale dunaju z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

2 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżeczki

0.5 kilograma

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

krem:

1 sztuka

4 łyżki

0.5 szklanki

0.75 opakowania

polewa:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, nadal ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Kiedy masa stanie się puszysta, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną Kasią blachę. Do drugiej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Ciasto dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.

Krok 3

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na 16-tki i starannie poukładać w cieście. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180 st. C.

Krok 4

Masa: Ubić jedno białko z 4 łyżkami cukru, dodać jedno żółtko i dalej ubijać. Ubijając powoli dolewać stopniowo do gotującego się mleka i zagotować (tak samo jak budyń). Uważać, aby się nie przypaliło. Ostudzić.

Krok 5

Następnie 3/4 kostki masła utrzeć i powoli dodawać ubite jajko z mlekiem. Kremem posmarować wystudzone ciasto.

Krok 6

Na krem dekoracyjnie wylać polewę czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fale dunaju z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fale dunaju z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fale dunaju z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fale dunaju z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fale dunaju z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fale dunaju z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fale dunaju z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jabłecznik
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej