Tradycyjny farsz do pierogów ruskich przepis – Zobacz na przepisy.pl

Farsz do pierogów ruskich

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

2

76 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować. Następnie ostudzić i utłuc.

Krok 2

Posiekaną cebulę usmażyć na złoty kolor. Po przestudzeniu dodać do ziemniaków.

Krok 3

Do ziemniaków z cebulą dodać ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie do smaku dodatkowo przyprawić. Farsz wykorzystać do pierogów lub naleśników.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farsz do pierogów ruskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farsz do pierogów ruskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farsz do pierogów ruskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farsz do pierogów ruskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farsz do pierogów ruskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farsz do pierogów ruskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farsz do pierogów ruskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farsz do pierogów ruskichFarsz do pierogów ruskich

Farsz do pierogów ruskich jest jednym z najpopularniejszych nadzień, które ma zastosowanie nie tylko w przyrządzaniu pierogów, ale także naleśników czy krokietów. Przygotowuje się go z dwóch podstawowych składników, czyli ziemniaków i białego sera. Ważne są ich proporcje, by smaki odpowiednio się uzupełniały. Jest to zależne od upodobań, jednak najczęściej na dwie porcje ziemniaków przypada jedna porcja sera. Do farszu na pierogi najlepiej sprawdzą się mączyste odmiany ziemniaków – ze względu na dużą zawartość skrobi. Wyśmienite nadzienie uzyskasz wtedy, kiedy ziemniaki dobrze odparują, więc godnym polecenia sposobem będzie ugotowanie ich dzień wcześniej. Zetrzyj warzywa na purée i odłóż na całą noc. Jeśli jednak zależy Ci na czasie, wystarczy, aż zaczekasz do całkowitego wystudzenia – można też ugotować je w mundurkach. Do ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę oraz twaróg, doprawiając je do smaku. Farsz do pierogów ruskich warto dołączyć również do pieczonych pierogów drożdżowych albo krokietów.