Faszerowane ćwiartki kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane ćwiartki kurczaka

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

15 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 pęczka

7 łyżek

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sprawić umytego i osuszonego kurczaka obcinając kuperek i cienkie części skrzydełek.

Krok 2

Pieczarki drobno pokrojone usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju.

Krok 3

Oczyszczoną wątróbkę usmażyć na 3 łyżkach oleju. Usmażoną wątróbkę rozetrzeć widelcem na miazgę.

Krok 4

Usiekać natkę pietruszki.

Krok 5

Przygotować farsz z wątróbki, pieczarek, natki pietruszki, jajka, bułki tartej i masła. Doprawić do smaku majerankiem, Delikatem w płynie w płynie, Delikatem moc koperku i pietruszki, rozkruszonymi Mini kostkami Pietruszka i Smażona cebulka. Wymieszać dobrze farsz.

Krok 6

Nadziać kurczaka. Zaszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w trakcie pieczenia.

Krok 7

Rozrobić Marynatę do kurczaka z 3 łyżkami oleju, 1 łyżką miodu, 2 łyżkami wody. Natrzeć kurczaka i zostawić na godzinę.

Krok 8

Ułożyć w szkle żaroodpornym lub rękawie do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200* C i piec godzinę od ustawienia się temperatury.

Krok 9

Usunąć z kurczaka nici którym był zszyty i pokroić nożycami do drobiu na 4 ćwiartki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej