Faszerowane ćwiartki kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane ćwiartki kurczaka

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

15 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 pęczka

7 łyżek

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sprawić umytego i osuszonego kurczaka obcinając kuperek i cienkie części skrzydełek.

Krok 2

Pieczarki drobno pokrojone usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju.

Krok 3

Oczyszczoną wątróbkę usmażyć na 3 łyżkach oleju. Usmażoną wątróbkę rozetrzeć widelcem na miazgę.

Krok 4

Usiekać natkę pietruszki.

Krok 5

Przygotować farsz z wątróbki, pieczarek, natki pietruszki, jajka, bułki tartej i masła. Doprawić do smaku majerankiem, Delikatem w płynie w płynie, Delikatem moc koperku i pietruszki, rozkruszonymi Mini kostkami Pietruszka i Smażona cebulka. Wymieszać dobrze farsz.

Krok 6

Nadziać kurczaka. Zaszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w trakcie pieczenia.

Krok 7

Rozrobić Marynatę do kurczaka z 3 łyżkami oleju, 1 łyżką miodu, 2 łyżkami wody. Natrzeć kurczaka i zostawić na godzinę.

Krok 8

Ułożyć w szkle żaroodpornym lub rękawie do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200* C i piec godzinę od ustawienia się temperatury.

Krok 9

Usunąć z kurczaka nici którym był zszyty i pokroić nożycami do drobiu na 4 ćwiartki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ćwiartki kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej