Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem
łatwe
237 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
20 gramów
0.5 pęczka
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z oliwą, 2 łyżkami wody i przyprawą Knorr.
Krok 3
Gotową pastą natrzyj dokładnie filety i odstaw na 20 minut.
Krok 4
Chleb rozdrobnij i przełóż do miski malaksera. Dodaj bazylię, parmezan i łyżkę oliwy. Całość miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 5
Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie na każdym kawałku połóż grubą warstwę masy chlebowej.
Krok 6
Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z gotowanymi brokułami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem
Jeśli szukasz sposobów na włączenie ryby do swojego jadłospisu, ten przepis na rybę pieczoną z pomidorami i parmezanem powinien Cię zainteresować. Do przyrządzenia tego dania najlepiej sprawdzą się filety z morszczuka o kruchym, delikatnym i białym mięsie. Pokrojone na mniejsze kawałki naciera się pastą pomidorową, przygotowaną z koncentratu pomidorowego, oliwy oraz przyprawy uniwersalnej. Rybę warto odstawić na chwilę w chłodne miejsce, aby połączyła się z pomidorową pastą. Najoryginalniejszym elementem tej potrawy jest chrupiąca kruszonka, w której zapieka się ją. Powinna się składać z kilku kromek pszennego chleba, świeżej bazylii, startego parmezanu oraz oliwy z oliwek, zmiksowanych w malakserze na jednolitą masę. Grubą warstwę chlebowej masy układaj na kawałkach morszczuka i całość zapiekaj przez krótki czas. Rybę podawaj na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem gotowanych brokułów i purée ziemniaczanego. Spróbuj przyrządzić pieczoną rybę według naszego przepisu. Życzymy smacznego.