Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem
łatwe
237 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
20 gramów
0.5 pęczka
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z oliwą, 2 łyżkami wody i przyprawą Knorr.
Krok 3
Gotową pastą natrzyj dokładnie filety i odstaw na 20 minut.
Krok 4
Chleb rozdrobnij i przełóż do miski malaksera. Dodaj bazylię, parmezan i łyżkę oliwy. Całość miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 5
Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie na każdym kawałku połóż grubą warstwę masy chlebowej.
Krok 6
Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z gotowanymi brokułami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem
Jeśli szukasz sposobów na włączenie ryby do swojego jadłospisu, ten przepis na rybę pieczoną z pomidorami i parmezanem powinien Cię zainteresować. Do przyrządzenia tego dania najlepiej sprawdzą się filety z morszczuka o kruchym, delikatnym i białym mięsie. Pokrojone na mniejsze kawałki naciera się pastą pomidorową, przygotowaną z koncentratu pomidorowego, oliwy oraz przyprawy uniwersalnej. Rybę warto odstawić na chwilę w chłodne miejsce, aby połączyła się z pomidorową pastą. Najoryginalniejszym elementem tej potrawy jest chrupiąca kruszonka, w której zapieka się ją. Powinna się składać z kilku kromek pszennego chleba, świeżej bazylii, startego parmezanu oraz oliwy z oliwek, zmiksowanych w malakserze na jednolitą masę. Grubą warstwę chlebowej masy układaj na kawałkach morszczuka i całość zapiekaj przez krótki czas. Rybę podawaj na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem gotowanych brokułów i purée ziemniaczanego. Spróbuj przyrządzić pieczoną rybę według naszego przepisu. Życzymy smacznego.


































