Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

6

heart
220 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

12 plastrów

12 plastrów

4 szczypty

20 sztuk

12 plastrów

600 gramów

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Filet z dorsza umyj i osusz. Posmaruj go oliwą z oliwek, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na rybę połóż 3 plastry pomidora obranego ze skórki, posyp tymiankiem, a następnie połóż plastry mozzarelli. Rybę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.

 Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Oczyszczone szparagi ugotuj al dente na parze, następnie pozawijaj w szynkę prosciutto. Szparagi podpiecz w piekarniku razem z rybą. Filet z dorsza podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem oraz ze szparagami.

 Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Krok 2
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej