FLACZKI WIEPRZOWE przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

FLACZKI WIEPRZOWE

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

18

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

4 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

2 łyżki

5 litrów

1 szczypta

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli nie macie rosołu, zróbcie intensywny wywar z mięsa i dużej ilości warzyw. Flaki kroję drobniej, nie lubię takich długaśnych. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Czynność powtarzam jeszcze dwukrotnie. Odcedzam i wrzucam na gorący rosół,dodaję liść laurowy i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości.

Krok 2

Marchew kroję w plasterki i dodaję do flaczków. Doprawiam do smaku pieprzem, maggi i gałką ( z tą nie przesadźcie ). Gotuję jeszcze chwilę z przyprawami.

Krok 3

Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i energicznie mieszam,aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zasmażka musi być jednolita. Dodaję do gotujących się flaczków cały czas mieszając, zagotowuję, dodaję roztarty w rekach majeranek, zostawiam na ogniu jeszcez 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • FLACZKI WIEPRZOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • FLACZKI WIEPRZOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • FLACZKI WIEPRZOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • FLACZKI WIEPRZOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • FLACZKI WIEPRZOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • FLACZKI WIEPRZOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • FLACZKI WIEPRZOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • FLACZKI WIEPRZOWE - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej