
Składniki
5 sztuk
4 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
2 szczypty
1 szczypta
2 łyżki
5 litrów
1 szczypta
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli nie macie rosołu, zróbcie intensywny wywar z mięsa i dużej ilości warzyw. Flaki kroję drobniej, nie lubię takich długaśnych. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Czynność powtarzam jeszcze dwukrotnie. Odcedzam i wrzucam na gorący rosół,dodaję liść laurowy i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
Krok 2
Marchew kroję w plasterki i dodaję do flaczków. Doprawiam do smaku pieprzem, maggi i gałką ( z tą nie przesadźcie ). Gotuję jeszcze chwilę z przyprawami.
Krok 3
Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i energicznie mieszam,aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zasmażka musi być jednolita. Dodaję do gotujących się flaczków cały czas mieszając, zagotowuję, dodaję roztarty w rekach majeranek, zostawiam na ogniu jeszcez 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej