Frykadele w sosie miodowo musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

139

1025 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1589 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3090 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mięsa mielonego dodaj Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr, jajko i tartą bułkę, całość dokładnie wymieszaj.

Frykadele w sosie miodowo musztardowym - Krok 1

Krok 2

Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej margarynie.

Frykadele w sosie miodowo musztardowym - Krok 2

Krok 3

Na tę samą patelnię dodaj miód, musztardę i odrobinę wody. Całość gotuj 7-10 minut pod przykryciem. Tuż przed podaniem do sosu dodaj koperek i wymieszaj.

Frykadele w sosie miodowo musztardowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa mielonego możesz dodać pokruszone orzechy lub migdały.

6

Opinie o przepisie

  • dorota winnicka

    dorota winnicka

    Frykadelki ciekawe w smaku, ale sosu tyle, co kot naplakal, mimo, że zrobiłam podwójna porcje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agaetis Byrjun

    Agaetis Byrjun

    Bardzo smaczne pulpety z jeszcze smaczniejszy sosem. Na pewno będę robiła częściej!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Szmigiel

    Jolanta Szmigiel

    ciekawa nuta smakowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rozalia Celejewska

    Rozalia Celejewska

    smaczne i szybkie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jolanta dziubek

    jolanta dziubek

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy

    super czesto robie

    Odpowiedz Odpowiedz

Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frykadele w sosie miodowo musztardowymFrykadele w sosie miodowo musztardowym

Dla wszystkich osób lubiących słodko-ostre połączenia, dobrą propozycją obiadową będą frykadele w sosie miodowo-musztardowym. Połączenie popularnego sosu z gorczycy ze słodkim miodem jest często spotykane w mięsnych marynatach i różnego rodzaju sosach. Do mięs mielonych pod różnymi postaciami nadaje się ono doskonale. Zacznij od przygotowania frykadeli, czyli kulek z mielonego mięsa. Użyj dowolnego rodzaju, np. wieprzowego, i dopraw go pomidorową przyprawą, by nabrał wyrazistego, ciekawego smaku. Najlepsze będą nieduże kuleczki, a ich formowanie ułatwi Ci specjalny przyrząd albo łyżeczka do herbaty. Usmaż frykadele na złocisty kolor. W środku niech pozostaną surowe – uduszą się później w sosie. Przygotujesz go w bardzo prosty sposób. Na patelnię z mięsnymi kulkami wlej miód, dodaj musztardę (np. sarepską albo ostrą, rosyjską) i wodę. Gotuj całość przez chwilę, a na końcu dopraw koperkiem. Do frykadeli w sosie będzie pasowało wiele dodatków, m.in. ryż, kasza albo ziemniaki. Możesz podać je również z kawałkiem bagietki. Który sposób wybierzesz?