Frykadelki z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę zetrzyj na tarce, pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry.

Frykadelki z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj połowę opakowania Knorra, startą cebulę, jajko i tartą bułkę, całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej margarynie.

Frykadelki z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone pieczarki, całość smaż chwilę, dodaj pomidory z puszki i pozostałą część opakowania Knorr. Wszystko razem wymieszaj i duś pod przykryciem 2-3 minuty. Gotowe pulpeciki podawaj z puree ziemniaczanym.

Frykadelki z pieczarkami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

1

Opinie o przepisie

  • Irena Rogacka

    Irena Rogacka , 28.05.2020

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frykadelki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frykadelki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frykadelki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frykadelki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frykadelki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frykadelki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frykadelki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frykadelki z pieczarkamiFrykadelki z pieczarkami

Frykadelki – czyli kotlety z mięsa mielonego – są daniem prostym w przygotowaniu i wyjątkowo smacznym. Tym razem urozmaić ich smak dzięki dodatkowi pieczarek. Na początek zetrzyj na tarce cebulę, a grzyby dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę wymieszaj z wieprzowym mięsem mielonym, jajkiem i bułką tartą. Tę ostatnią możesz w prosty sposób przygotować samodzielnie, ścierając czerstwe pieczywo lub grzanki. Pamiętaj również o dodaniu specjalnej mieszanki do klopsików, dzięki której gotowe danie będzie bardziej wyraziste w smaku. Z przygotowanej masy uformuj małe kuleczki, następnie podsmażaj je na dobrze rozgrzanej margarynie. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone wcześniej pieczarki i następnie dodaj pomidory z puszki – świetnym wyborem będą pelati. Całość duś pod przykryciem przez kilka minut. Frykadelki z pieczarkami będą doskonale smakować z purée z ziemniaków lub zielonego groszku. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Pamiętaj, że cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.