Frykadelki z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę zetrzyj na tarce, pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry.

Frykadelki z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj połowę opakowania Knorra, startą cebulę, jajko i tartą bułkę, całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej margarynie.

Frykadelki z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone pieczarki, całość smaż chwilę, dodaj pomidory z puszki i pozostałą część opakowania Knorr. Wszystko razem wymieszaj i duś pod przykryciem 2-3 minuty. Gotowe pulpeciki podawaj z puree ziemniaczanym.

Frykadelki z pieczarkami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frykadelki z pieczarkamiFrykadelki z pieczarkami

Frykadelki – czyli kotlety z mięsa mielonego – są daniem prostym w przygotowaniu i wyjątkowo smacznym. Tym razem urozmaić ich smak dzięki dodatkowi pieczarek. Na początek zetrzyj na tarce cebulę, a grzyby dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę wymieszaj z wieprzowym mięsem mielonym, jajkiem i bułką tartą. Tę ostatnią możesz w prosty sposób przygotować samodzielnie, ścierając czerstwe pieczywo lub grzanki. Pamiętaj również o dodaniu specjalnej mieszanki do klopsików, dzięki której gotowe danie będzie bardziej wyraziste w smaku. Z przygotowanej masy uformuj małe kuleczki, następnie podsmażaj je na dobrze rozgrzanej margarynie. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone wcześniej pieczarki i następnie dodaj pomidory z puszki – świetnym wyborem będą pelati. Całość duś pod przykryciem przez kilka minut. Frykadelki z pieczarkami będą doskonale smakować z purée z ziemniaków lub zielonego groszku. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Pamiętaj, że cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.