Kartoflanka berlińska – przepis: niemiecka zupa | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Gęsta kartoflanka berlińska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

heart
767 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

605 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

175 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

750 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżeczce oleju.

Gęsta kartoflanka berlińska - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki oraz cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Smaż przez około 10 minut na małym ogniu.

Gęsta kartoflanka berlińska - Krok 2

Krok 3

W tym czasie obierz resztę warzyw i pokrój w kawałki. Wrzuć do wysokiego garnka razem ze składnikami z patelni i zalej bulionem.

Gęsta kartoflanka berlińska - Krok 3

Krok 4

Dopraw odrobiną majeranku, kostką Knorr i gotuj przez około 30-45 minut, aż warzywa będą miękkie.

Gęsta kartoflanka berlińska - Krok 4

Krok 5

Zmiksuj zupę na gładki krem.

Gęsta kartoflanka berlińska - Krok 5

Krok 6

Zagęść kartoflankę śmietaną, ponownie zagotuj i podawaj.

Gęsta kartoflanka berlińska - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • marta k

    marta k , 20.12.2019

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jacek Adamski

    jacek Adamski , 02.10.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jacek Adamski

    jacek Adamski , 02.10.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsta kartoflanka berlińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsta kartoflanka berlińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsta kartoflanka berlińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsta kartoflanka berlińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsta kartoflanka berlińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsta kartoflanka berlińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsta kartoflanka berlińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsta kartoflanka berlińska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsta kartoflanka berlińskaGęsta kartoflanka berlińska

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżeczce oleju.