Grillowana fajita z indykiem i pomidorową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

283 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

salsa:

0.5 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

0 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso osusz papierowym ręcznikiem a następnie pokrój w cienkie paski. Ziarna kolendry upraż na suchej rozgrzanej patelni i otrzyj w moździerzu.

Grillowana fajita z indykiem i pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Grillowana fajita z indykiem i pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

Pokrojone mięso usmaż na złoty kolor, dodaj paprykę, cebulę, czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli. Całość dopraw kolendrą i kuminem. Farsz przestudź.

Grillowana fajita z indykiem i pomidorową salsą - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie do farszu dodaj starty ser oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj.

Grillowana fajita z indykiem i pomidorową salsą - Krok 4

Krok 5

Tortille rozłóż na desce, na każdą z nich nałóż porcję farszu i zroluj zawijając na początku brzegi placka do środka, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Gotowe fajity opiecz na rozgrzanym grillu lub grillowej patelni.

Grillowana fajita z indykiem i pomidorową salsą - Krok 5

Krok 6

Przygotuj salsę: pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek i pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszaj. Salsę przełóż do miseczki i podawaj.

Grillowana fajita z indykiem i pomidorową salsą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj również z kwaśną śmietaną i guacamole.

3

Opinie o przepisie

  • Teresa Bigus

    Teresa Bigus

    świetne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Kolczyński

    Bartosz Kolczyński

    Petarda!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maksymilian Losiewicz

    Maksymilian Losiewicz

    polecam bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej