Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
24 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

4 łyżki

8 plastrów

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, osusz papierowym ręcznikiem a następnie przekrój wzdłuż na pół. Z obu kawałków mięsa wytnij po cztery steki.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Powstałą marynatą pokryj steki, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie każdy stek zawiń dookoła w plaster szynki. Steki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3 minuty z każdej strony.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Na chwilę przed końcem smażenia na każdym steku połóż po kawałku figi oraz koziego sera.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe steki z rozpuszczonym już serem przełóż na półmisek i polej sosem Hellmann's Green Pepper. Podawaj z grillowaną grzanką i sałatą.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do marynaty możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowymGrillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym

Ten przepis to połączenie kontrastujących ze sobą składników, które tworzą niezwykle apetyczną całość. Słodkie figi, suszona szynka i pikantny sos pieprzowy będą świetnym dopełnieniem grillowanych steków. Jak je przygotować? Na początek oczyść mięso i potnij je na cztery kawałki, a następnie przyrządź marynatę. Zawartość torebki wymieszaj z oliwą, zanurz w niej steki i odstaw na kilkadziesiąt minut, aby smaki się przeniknęły. Po tym czasie każdy z nich zawiń w plastry szynki schwarzwaldzkiej i ułóż na rozgrzanym grillu lub specjalnej patelni – smaż z każdej strony po kilka minut. Przed końcem ułóż na wierzchu  roladek kawałek figi oraz koziego sera i polej całość sosem pieprzowym. Jak podawać to danie? Świetnie smakuje solo, bez żadnych dodatków. Jednak jeśli chcesz stworzyć apetyczne połączenie, steki skomponuj z purée z zielonego groszku lub kalafiora, a całość uzupełnij dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Tym przepisem udowadniamy, że wykwintne potrawy nie wymagają długiego czasu przygotowania.