Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

24 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

4 łyżki

8 plastrów

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, osusz papierowym ręcznikiem a następnie przekrój wzdłuż na pół. Z obu kawałków mięsa wytnij po cztery steki.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Powstałą marynatą pokryj steki, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie każdy stek zawiń dookoła w plaster szynki. Steki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3 minuty z każdej strony.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Na chwilę przed końcem smażenia na każdym steku połóż po kawałku figi oraz koziego sera.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe steki z rozpuszczonym już serem przełóż na półmisek i polej sosem Hellmann’s Green Pepper. Podawaj z grillowaną grzanką i sałatą.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do marynaty możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowymGrillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym

Ten przepis to połączenie kontrastujących ze sobą składników, które tworzą niezwykle apetyczną całość. Słodkie figi, suszona szynka i pikantny sos pieprzowy będą świetnym dopełnieniem grillowanych steków. Jak je przygotować? Na początek oczyść mięso i potnij je na cztery kawałki, a następnie przyrządź marynatę. Zawartość torebki wymieszaj z oliwą, zanurz w niej steki i odstaw na kilkadziesiąt minut, aby smaki się przeniknęły. Po tym czasie każdy z nich zawiń w plastry szynki schwarzwaldzkiej i ułóż na rozgrzanym grillu lub specjalnej patelni – smaż z każdej strony po kilka minut. Przed końcem ułóż na wierzchu  roladek kawałek figi oraz koziego sera i polej całość sosem pieprzowym. Jak podawać to danie? Świetnie smakuje solo, bez żadnych dodatków. Jednak jeśli chcesz stworzyć apetyczne połączenie, steki skomponuj z purée z zielonego groszku lub kalafiora, a całość uzupełnij dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Tym przepisem udowadniamy, że wykwintne potrawy nie wymagają długiego czasu przygotowania.