Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

24 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 plastrów

3 łyżki

600 gramów

100 gramów

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, osusz papierowym ręcznikiem a następnie przekrój wzdłuż na pół. Z obu kawałków mięsa wytnij po cztery steki.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Powstałą marynatą pokryj steki, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie każdy stek zawiń dookoła w plaster szynki. Steki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3 minuty z każdej strony.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Na chwilę przed końcem smażenia na każdym steku połóż po kawałku figi oraz koziego sera.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe steki z rozpuszczonym już serem przełóż na półmisek i polej sosem Hellmann’s Green Pepper. Podawaj z grillowaną grzanką i sałatą.

Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do marynaty możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowymGrillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym

Ten przepis to połączenie kontrastujących ze sobą składników, które tworzą niezwykle apetyczną całość. Słodkie figi, suszona szynka i pikantny sos pieprzowy będą świetnym dopełnieniem grillowanych steków. Jak je przygotować? Na początek oczyść mięso i potnij je na cztery kawałki, a następnie przyrządź marynatę. Zawartość torebki wymieszaj z oliwą, zanurz w niej steki i odstaw na kilkadziesiąt minut, aby smaki się przeniknęły. Po tym czasie każdy z nich zawiń w plastry szynki schwarzwaldzkiej i ułóż na rozgrzanym grillu lub specjalnej patelni – smaż z każdej strony po kilka minut. Przed końcem ułóż na wierzchu  roladek kawałek figi oraz koziego sera i polej całość sosem pieprzowym. Jak podawać to danie? Świetnie smakuje solo, bez żadnych dodatków. Jednak jeśli chcesz stworzyć apetyczne połączenie, steki skomponuj z purée z zielonego groszku lub kalafiora, a całość uzupełnij dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Tym przepisem udowadniamy, że wykwintne potrawy nie wymagają długiego czasu przygotowania.