Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym
średnie
Składniki
600 gramów
2 łyżki
4 łyżki
8 plastrów
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon, osusz papierowym ręcznikiem a następnie przekrój wzdłuż na pół. Z obu kawałków mięsa wytnij po cztery steki.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Powstałą marynatą pokryj steki, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 3
Po tym czasie każdy stek zawiń dookoła w plaster szynki. Steki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3 minuty z każdej strony.
Krok 4
Na chwilę przed końcem smażenia na każdym steku połóż po kawałku figi oraz koziego sera.
Krok 5
Gotowe steki z rozpuszczonym już serem przełóż na półmisek i polej sosem Hellmann’s Green Pepper. Podawaj z grillowaną grzanką i sałatą.
Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, do marynaty możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym
Ten przepis to połączenie kontrastujących ze sobą składników, które tworzą niezwykle apetyczną całość. Słodkie figi, suszona szynka i pikantny sos pieprzowy będą świetnym dopełnieniem grillowanych steków. Jak je przygotować? Na początek oczyść mięso i potnij je na cztery kawałki, a następnie przyrządź marynatę. Zawartość torebki wymieszaj z oliwą, zanurz w niej steki i odstaw na kilkadziesiąt minut, aby smaki się przeniknęły. Po tym czasie każdy z nich zawiń w plastry szynki schwarzwaldzkiej i ułóż na rozgrzanym grillu lub specjalnej patelni – smaż z każdej strony po kilka minut. Przed końcem ułóż na wierzchu roladek kawałek figi oraz koziego sera i polej całość sosem pieprzowym. Jak podawać to danie? Świetnie smakuje solo, bez żadnych dodatków. Jednak jeśli chcesz stworzyć apetyczne połączenie, steki skomponuj z purée z zielonego groszku lub kalafiora, a całość uzupełnij dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Tym przepisem udowadniamy, że wykwintne potrawy nie wymagają długiego czasu przygotowania.