
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę pokrój w większą kostkę ok. 2 cm na 2 cm. Skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz musztardę i zamarynuj mięso. Zagotuj wodę w czajniku.

Krok 2
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cebulę obierz. Warzywa pokrój w kostkę ok. 2 cm na 2 cm. Czosnek posiekaj.

Krok 3
Oprósz lekko mięso mąką. W szerokim rondlu na oleju smaż mięso aż zrobi się mocno rumiane z każdej strony, ok. 4-6 minut. Następnie dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4
Wsyp wszystkie przyprawy i smaż 1 minutę.

Krok 5
Wlej gorącą wodę tak aby zakryła w ¾ mięso. Dodaj kostkę Knorr, sos sojowy i całość duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a mięso zrobi się miękkie. Podawaj tradycyjnie z jasnym pieczywem lub ziemniakami.


Dobra rada:
Do gulaszu możesz dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki, pieczarki i warzywa korzeniowe. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Słodką paprykę możesz zastąpić wędzoną co jeszcze bardziej podkreśli smak dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wołowy
Przepis na gulasz wołowy zajmuje ważne miejsce na liście domowych potraw. Jest obecny w tradycjach kulinarnych wielu krajów, więc inspiracji na smaczne modyfikacje dania z pewnością nie zabraknie. Pyszna potrawa jednogarnkowa z mięsa wołowego, która pozwoli zaoszczędzić sporo czasu bez uszczerbku na walorach smakowych. O niezawodnym przepisie na gulasz wołowy pamiętaj zawsze, kiedy nie masz pomysłu na smaczny, mięsny posiłek. Upewnij się, że w garnku znajdzie się miejsce dla kolorowych papryk, które wspaniale urozmaicą wygląd i smak potrawy.
Dla kogo?
Fakt, że wszystkie składniki gulaszu lądują w jednym naczyniu, sprawia, że nie tylko samo gotowanie jest prostsze i szybsze, ale też mniej rzeczy zostaje do sprzątania. Nie ma to, jak gulasz wołowy! Przepis będzie więc w sam raz dla kucharzy, którym zależy na czasie.
Na jaką okazję?
Do wypróbowania przepisu na gulasz wołowy nie trzeba specjalnego pretekstu. Sprawdzi się jako pomysł na obiad lub gorącą kolację. Jesienne i zimowe wieczory upłyną w smakowitej atmosferze. Przygotuj większą porcję i zaproś znajomych wieczorową porą. Gulasz wołowy to potrawa idealna na przyjęcia!
Czy wiesz, że?
Sól należy dodawać do gulaszu wołowego dopiero pod koniec gotowania. Dołączona na samym początku będzie powodem, przez który mięso stanie się twarde. A to jest w stanie odebrać całą przyjemność z jedzenia domowego gulaszu wołowego!
Dla urozmaicenia:
Gulasz wołowy podawaj z ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną jęczmienną lub kluskami śląskimi. Do gulaszu z mięsa wołowego bardzo dobrze pasują też swojskie kopytka. Jeśli więc nie masz pomysłu na smaczny i zarazem prosty obiad, wypróbuj gulasz wołowy. Przepis już znasz, pozostała tylko realizacja!